Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant du Jura
- Crémant du Jura «Brut Sauvage», Domaine Baud
Crémant du Jura «Brut Sauvage», Domaine Baud

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant du Jura «Brut Sauvage», Domaine BaudSkladem545 Kč450 Kč bez DPH
Osobité šumivé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Jura - to není jen proslulé Vin Jaune, velké popularitě se dnes těší především zdejší šumivá vína Crémant du Jura. Do velké rodiny francouzských Crémantů byla tato skvělá šumivá vína zařazena 9. října 1995 a dnes se zde produkuje okolo 2,37 milionů láhví ročně, přičemž v samotné Francii se vypije více jak 70% z celkové produkce.
Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na dvacet hektarů. Byl to právě on, kdo bezprostředně po vzniku klasifikace Crémant du Jura započal s výrobou těchto vín. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.
Excelentní cuvée «Brut Sauvage» patří mezi nejvyhledávanější vína rodina Baud a zároveň mezi absolutní špičku jurských crémantů. Hrozny jsou sklízeny na převážně vápencových půdách, sklizeň je striktně ruční. Alkoholická a malolaktická fermentace probíhá v nerezových tancích. Následuje druhotné kvašení v láhvi a dlouhé ležení na latích - minimálně 24 měsíců, podobně jako kvalitní šampaňská. Po odstřelení je víno dolito dozážním likérem s velmi nízkým obsahem cukru - odtud název «Brut Sauvage», evokující víno «nespoutané a divoké».
DEGUSTACE:
Crémant du Jura «Brut Sauvage» je excelentní prestižní cuvée, delikátní, rafinované a mnohovrstevnaté. Barva je slámová se zelenkavými odlesky. V drobounkých řetízcích stoupají k vrcholu sklenky jemné bublinky, velmi pozvolna a vytrvale. Po přivonění můžeme detekovat tóny zelených jablíček, citrusových plodů s jemnými nuancemi lučních květů. To vše zahaleno do jemně kouřového podtónu. Chuť je impozantní s velkou finesou a dlouhým, osvěžujícím závěrem.
GASTRONOMIE:
Tento skvělý crémant lze servírovat nejen jako aperritiv, ale lze jej využít i v gastronomii, kde se bude výborně hodit např. k plodům moře, různým úpravám ryb či k pokrmům z drůbeže s jemnými smetanovými omáčkami.
Servírujte při teplotě 6 - 9°C.
HODNOCENÍ: