Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
14.01.2018
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětník... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Jura
  3. Vin Jaune
  4. Château-Chalon «Vin Jaune» 2013, Domaine Baud Père & Fils

Château-Chalon «Vin Jaune» 2013, Domaine Baud Père & Fils

Slavné «Žluté víno» z nejprestižnějších Grand Cru vinic, bohaté, opulentní a takřka nesmrtelné  Objem: 0,62 l

  REGION: JURA AOP: Château-Chalon ODRŮDA: 100% Savagnin (Tramín bílý) TERROIR: modré slíny ROČNÍK: 2013 ALKOHOL: 13,5 % DOPORUČENÁ ARCHIVACE: 40 a ví... celý popis
Dostupnost
Skladem
1 050 Kč
868 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:1218
Výrobce:Domaine Baud Père & fils
Kompletní specifikace

 

REGION: JURA
AOP: Château-Chalon
ODRŮDA: 100% Savagnin (Tramín bílý)
TERROIR: modré slíny
ROČNÍK: 2013
ALKOHOL: 13,5 %
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: 40 a více let 
 

 

Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Proslulá je dodnes zdejší specifická odrůda Savagnin, z níž se tu vyrábí neméně slavné «Žluté víno». Nejdokonalejším charakterem pak vynikají ta, pro jejichž výrobu byly použity hrozny z nejlepší jurské oblasti «Château-Chalon». Tyto Grand Cru vinice zaujímají pouhých 50 hektarů v okolí stejnojmenné malebné obce, ležící na vrcholku jedné ze zdejších stolových hor.  

 

VINAŘSTVÍ:

Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na  dvacet hektarů. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.  

 

ROČNÍK 2013 - ROČNÍK VINAŘE

tejně jako 2012, také ročník 2013 se vyznačuje nižší produkcí. Stejně jako většina francouzských vinohradů byla i Jura vystavena mnohým rozmarům počasí. Zima byla až neskutečně studená s velkým množstvím sněhu, jaký v Arbois dlouho nepamatovali. Také jaro bylo studené a deštivé, v květnu se dokonce objevily ranní mrazy. Vlhké a studené počasí mělo za následek hrozbu plísní a vinaři se měli co otáčet. Květenství naplno propuklo až na konci června a ještě ne všude, některé parcely vykvetly až první červencový týden. Celé léto však bylo horké a beze srážek, takže vinice toto zpoždění snadno dohnaly. Také září bylo teplé a několik dešťových přeháněk blahodárně přispělo k dokonalému stavu hroznů před sklizní. Bohužel, těsně po jejím zahájení se dostavil intenzivní déšť, vinaři proto museli spěchat, aby zabránili hrozící hnilobě. I přes veškeré úsilí jí však část produkce padla za oběť. Nemenší zručnost museli následně vinaři prokázat i ve svých sklepích. Produkce ročníku je tak velmi nízká, u Vin Jaune dokonce výrazně. Kvalita je však více jak uspokojivá, v případě špičkových výrobců dokonce vynikající. Mnozí tento ročník srovnávají s ročníkem 2004.

 

PROCES VÝROBY:

Sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou nejprve zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně (za použití vlastních místních kvasinek) a v nerezových tancích, následuje dlouhé školení vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, samozřejmě bez přetáčení a dolévání. Na povrchu vína se utvoří kvasinkový závoj chránící jej před přílišnou oxidací a rychlým odpařováním. Po zákonem stanovené době (minimálně 6 let a tři měsíce) je víno připraveno k jemné filtraci a stáčení do láhví. Původní objem vína byl redukován asi o třetinu (z každého litru zbývá něco kolem 62 cl., proto se Vin Jaune stáčí do typických láhví typu clavelin o objemu 62cl.). Během stáčení do láhví již není potřeba používat síru, neboť víno je již chráněno předchozí oxidací (kombinace SO₂ s aldehydy).                                                           

 

DEGUSTACE:

Vin Jaune je prostě klasika, ze všeho nejvíc připomíná Sherry Manzanilla (které je ovšem vyráběno zcela odlišnou metodou a nemá tak dokonalý charakter).

Barva je temně žlutá se zlatými odlesky. Víno je prozatím velmi mladé, proto ve vůni převažuje aroma kvasinek, cítit ale můžeme též vlašské ořechy, mandle a koření. I přes své mládí je toto víno již dnes krásně pitelné. V ústech je silné a robustní, cítíme opět vlašské a lískové ořechy, mandle, kari, lanýže... Tuto aromatickou mohutnost vyvažují jemnost, elegance a nečekaný minerální závěr, činící toto silné víno překvapivě svěžím.

 

GASTRONOMIE:

Neuvěřitelná šíře uplatnění v gastronomii je až překvapující: foie-gras, hlemýždi, smetanové omáčky (ideálně se smrži), vyzrálý sýr Comté, exotická a kořeněná kuchyně (hlavně kari a šafrán), ořechové dezerty a hořká čokoláda. Nepřekonatelná je kombinace se sladkovodními rybami (štika, okoun, pstruh) a humrem - připravovaných samozřejmě ve smetanových omáčkách na výraznějším koření.

Servírujte při teplotě 12° C. Dekantujte několik hodin předem !!  

 

HODNOCENÍ

18/20 - La Revue du Vin de France
96/100 - Tom Cannavan

 

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz