Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Côtes du Jura blanc Chardonnay "Flor" 2018, Domaine Baud Père & Fils

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Côtes du Jura blanc Chardonnay "Flor" 2018, Domaine Baud Père & FilsNení skladem380 Kč314 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Jura - to není jen proslulé Vin Jaune ze zdejší typické odrůdy Savagnin, velmi často se tu setkáme také s odrůdou Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko..
Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jury, firmu založil Jean-François Baud, který se roku 1742 usadil v obci Vernois. Rodinná tradice tu nebyla nikdy přerušena, Baudovi v pořádku přečkali i neklidnou dobu francouzské revoluce, avšak ani jim se nevyhnula katastrofa v podobě mšičky révokaze. Roku 1950 to byl René Baud (sedmá generace rodiny), který obnovuje vinice poznamenané phylloxerou a dvěma světovými válkami. Osmá generace se o slovo přihlásila v roce 1978, kdy Jean-Michel a Alain Baudovi zakládají společnost Baud Père & Fils. Tvrdou a vytrvalou prací postupně navyšují rozlohu vinic z někdejších čtyř na dvacet hektarů. A konečně, 1. ledna 2015 přebírají štafetu současní majitelé, zástupci už deváté generace rodiny Baud, sourozenci Bastien a Clémentine. Bylo jim tehdy pouhých 22 a 24 let ! Rozšířili výměru o další dva hektary, získali eko-certifikaci Terras Vitis a zahájili tak novou éru tohoto prastarého vinařství. Bastien má na starosti vinice a výrobu vína, Clémentine je zodpovědná za obchod a marketing.
VINIFIKACE:
Příjemné a snadno pitelné cuvée «Flor» (zkratka pro Floral - Květinové) je vyrobeno z hroznů odrůdy Chardonnay, pocházející převážně z vápencovýoh terroirů. Po ruční sklizni jsou hrozny lisovány v pneumatickém lisu. Po důkladném odkalení následuje alkoholická fermentace, prováděná při nízkých teplotách (okolo 14°C). Poté je víno přetočeno do uzavřených ocelových nádrží, kde proběhne malolaktika. V těchto uzavřených tancích leží víno dalších deset měsíců, je pravidelně doléváno a tak nedochází k nežádoucí oxydaci (metoda ouillé). Poslední fází je stáčení do láhví a následná komercializace.
DEGUSTACE:
Jak už název vína napovídá, elegantnímu cuvée «Flor» dominují převážně květinové tóny. Kromě toho lze rozpoznat také aroma medu, švestek, citrusů a dokonce i zelených jablíček. Na patře je víno nesmírně čerstvé, ovocné, opět s dominancí bílých květů a citrusových plodů. Struktura vína je velmi delikátní a hebká (až máslového charakteru), s příjemnou mineralitou v dlouhém závěru. Vzdáleně může připomínat populární Chablis.
GASTRONOMIE:
Víno nabízí široké uplatnění v gastronomii. Je skvělým aperitivem, báječně doprovodí lehké předkrmy, pokrmy z ryb, korýšů a určitě vyzkoušejte s tradičními šneky po burgundsku.
Servírujte při teplotě 12 - 14°C.
HODNOCENÍ:
Zlatá medaile - Concours du Jura 2019