Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Côtes du Jura blanc Chardonnay "Musicienne" 2018 BIO, Le Clos des Grives

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Côtes du Jura blanc Chardonnay "Musicienne" 2018 BIO, Le Clos des GrivesSkladem520 Kč430 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším bezmála 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.
Le Clos des Grives(Drozdí kamenná zeď) se nachází v malebné obci Chille, ležící na severovýchodní hranici města Lons-le-Saunier. Vinařství založil roku 1962 Gaston Charbonnier, průkopník ekologického hospodaření. Ostatně, Le Clos des Grives je je nejstarším bio-vinařstvím regionu, BIO certifikaci Nature et Progrès (založeno 1964) drží od roku 1968 ! Během posledních deseti let vinařství dvakrát změnilo majitele. Od roku 2017 jej řídí Benoît Mulin, velký průkopník a propagátor jurských vín, jenž dlouhá léta spolupracoval s neméně slavným Stéphanem Tissotem. Společníkem je mu bratranec Christophe Mulin.
BENOÎT MULIN
Než potkal svoji manželku, pracoval Benoît Mulin v Lyonu jako bankéř. Oba však svorně toužili po návratu do rodného kraje, kde by se věnovali výrobě vína. A protože nejlepší přítelkyní paní Mulinové byla Bénédicte Tissotová, manželka jurské vinařské hvězdy Stéphana Tissota, nezůstalo jen u snu. Svoji kariéru Benoît nastartoval v projektu Le Cellier des Tiercelines, kde si vyzkoušel i produkci vlastních vín (z nakupovaných hroznů) a když se naskytla možnost koupě vlastního vinařství, neváhal ani minutu...
TERROIR
Hrozny pocházejí z velmi specifického terroiru ležícího mezi apelacemi Étoile a Château-Chalon. Půda této dvouhektarové vinice s jihozápadní orientací je vápenito-jílovitá.
ROČNÍK 2018
Po několika chudých letech, kdy docházelo k výraznému poklesu objemu sklizených hroznů (region stíhaly především mrazy a kroupy), se zdejší vinaři konečně dočkali. Ročník 2018 lámal všechny dosavadní rekordy, objem sklizně ve výsledku činil neuvěřitelných 120 000 hektolitrů. Pokud jde o kvalitu, je srovnatelný s legendárním ročníkem 1947. Během jarních měsíců byly sice vinice vystaveny hrozbě chorob a plísní (především padlí révové), ale většina vinařů udržela vše pod kontrolou. Během vinobraní panovaly přímo dokonalé meteorologické podmínky, takže ke zpracování putovaly hrozny v perfektním hygienickém stavu. Během vinifikace se potvrdilo, že příroda obdařila ročník 2018 nejen mimořádnou rovnováhou kyselin a cukrů, ale i dokonalou zralostí a harmonií. Jednoznačným vítězem je zcela jistě odrůda Trousseau. Nikdy před tím nedosáhla takových výsledků, jako v tomto ročníku, který tak lze směle a bez přehánění označit za ročník Trousseau. Pokud jde o bílá vína, Savagnin si vedl skvěle, vína z Chardonnay jsou však méně vyrovnaná, především ta z apelace Arbois, kde mohou postrádat potřebnou kyselinu. Na jihu byla situace lepší, Chardonnay z Côtes du Jura dokonce mírně zastínila vína červená.
PROCES VÝROBY
Po ruční sklizni byly celé a neodtřapené hrozny lisovány v pneumatickém lisu (max. 100 litrů ze 150 kg). Alkoholické kvašení proběhlo se zbytkem přirozených kvasinek, které jsou důležité pro zachování aromatiky, tak charakteristické pro místní terroir. 80% vína bylo vinifikováno v dubových sudech (2% nových), zbytek v nerezových kádích. Celý tento proces probíhá za velmi nízkých teplot. Po ukončení fermentace byly sudy každé tři týdny dolévány, aby nedocházelo k nežádoucí oxidaci. Po 11 měsících přišla na řadu asambláž, velmi jemná filtrace a nakonec lahvování.
DEGUSTACE
Chardonnay Musicienne - název vína odkazuje na Drozda zpěvného (La Grive musicienne). Barva vína je svůdná s jasně žlutými odlesky. Podmanivá vůně evokuje především exotické ovoce a koření. Skvěle vyvážené víno působí zatím velmi mladě, chuti prozatím dominuje výrazná ovocnost, která bude v průběhu zrání obohacena o tóny opékaných toastů a briošek. Víno je připraveno k pití již dnes, ale během ležení získá postupně na komplexnosti a aromatičnosti.
GASTRONOMIE: