Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Červená vína
- Gevrey-Chambertin «Billard» 2019, Château de Laborde - Hervé Kerlann
Gevrey-Chambertin «Billard» 2019, Château de Laborde - Hervé Kerlann

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Gevrey-Chambertin «Billard» 2019, Château de Laborde - Hervé KerlannSkladem1 290 Kč1 066 Kč bez DPH
Ačkoliv se Hervé Kerlann narodil v Bretani a dětství strávil v Bordeaux, je Burgunďanem tělem i duší. V roce 1998 zakoupil v obci Meursanges (nedaleko Beaune) Château de Laborde, postavené roku 1678 na místě někdejší pevnosti z XI století. Tento zámek býval v minulosti nazýván burgundskými Versailles. Hervée Kerlann zde vytváří vína, která jsou dokonalým otiskem zdejších jedinečných terroirů.
PARCELA BILLARD
V apelaci Gevrey-Chambertin je asi největší koncentrace pozemků klasifikovaných jako Gevrey-Chambertin village - je jich téměř 360! Problém mnohých z nich je jejich ne příliš vhodná poloha, jde především o parcely ležící na východní straně silnice 74, kterým by slušelo spíše prosté označení Bourgogne rouge. Příliš velkou záruku neskýtají ani tzv. lieu-dit (nebo také climats) - těch je tu rovných 69. Proto je více než kdekoliv jinde nutno dobře vybírat a dbát na pověst výrobce a pověst konkrétní parcely.
Parcela Billard, neboli Biliár, leží severně od obce Gevrey, v těsné blízkosti špičkové La Justice. Zdejší vinice stoupaji po mírném svahu k Brochonu. Ve srovnání s vinicemi, které se nacházejí kolem Grand Crus zde najdeme více struktury a vína z těchto poloh mívají tendenci déle vyzrávat. Půda je tu štěrková s obsahem jílu, na povrchu kamenitá, díky čemuž je dobře odvodňována. Odrůda Pinot noir tu získává velmi zajímavý výraz. Hervé Kerlann používal hrozny z této parcely pro výrobu svého cuvée Vieilles Vignes, počínaje ročníkem 2018 ji začal vinifikovat samostatně.
ROČNÍK 2019 - VYNIKAJÍCÍ KVALITA PRO PINOT NOIR
Excelentní ročník pro červená vína a vynikající pro bílá. Bohužel, značně omezená produkce. Leden byl mrazivý, následoval teplý únor a také teploty v březnu dosahovaly nadprůměrných hodnot. V květnu se však vrátily mrazy - byly sice mírné, ale i to stačilo, aby znehodnotily část květenství. Následovalo velmi suché a horké léto, které přetrvalo až do sklizně. Vodní deficit dosáhl 60 - 80 %, což je další důvod, proč tento slunečný a suchý ročník přinesl malou úrodu. Kvalita je však vynikající, především pokud jde o pinoty. Pokud jde o index zralosti (hladina cukernatosti a kyselin), ročníky 2015, 2018 a 2019 zastiňují všechny ročníky od sklizně 1998. Avšak ročník 2019 má ve srovnání s rokem 2015 mírně nižší hladiny tříslovin i antokyaninů a ve srovnání s 2018 nižší hodnoty antokyanů, přičemž v taninech nad ním vede. Červená vína jsou tak gurmánská, koncentrovaná a velkorysá. Jsou plná zralého ovoce a hedvábných taninů.
DEGUSTACE
Podmanivá světle červená barva, dokonalé aroma zralého červeného ovoce, především červeného rybízu, třešní s jemným zemitým podtónem. Chuti opět dominují ovocné tóny, cítíme doslova explozi třešní, višní, švestek a červeného rybízu. Víno je zároveň jemné a elegantní i velmi maskulaturní. Dlouhá dochuť zanechává na patře příjemný pocit zralého ovoce a koření.
GASTRONOMIE:
Grilovaná masa, zvěřina, vyzrálé sýry.
SERVIS
Doporučená teplota servisu 16° - 18° C. Otevřete hodinu před podáváním.