Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Sèvre et Maine sur Lie "Oxymore" 2016, Batard Langelier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Sèvre et Maine sur Lie "Oxymore" 2016, Batard LangelierSkladem360 Kč298 Kč bez DPH
Objem: 0,75l
CHARAKTERISTIKA:
Údolí řeky Loiry je nejrozsáhlejším vinařským regionem Francie, neboť se táhne v délce rovných 1 000 km!! Díky tomu je přehlídkou nejen různých typů půd, ale také klimatických podmínek. Tvoří jej čtyři základní podoblasti: Nantaise, Tourraine, Centre a Anjou. V každé z nich najdeme různé typy odrůd, díky čemuž se zde vyrábějí vína rozličných stylů, chutí i charakterů. Apelaci Muscadet najdeme v prvně jmenované, v nejzápadnějším cípu údolí řeky Loiry. Domaine Batard Langelier pak několik kilometrů jihovýchodně od města Nantes, v obci Maisdon-sur-Sèvre. Hospodaří na ploše 24 hektarů vinic na velmi rozmanitém terroir. Najdeme zde jílovité, jílovito-křemičité a jílovito písčité půdy s neméně rozmanitým podložím. Díky tomuto půdnímu bohatství zde nalézáme pestrou paletu velmi odlišných vín. Současný majitel Jérémie Batard přešel roku 1995 na organické vinařství a začal vyrábět vína podle staré nantaiské tradice.
Oxymore je Jérémieho nejkvalitnější Muscadet, je určen k dlouhodobému vyzrávání. Nemalý podíl na tom má terroir - podloží vinic tvoří magmatické horniny, převážně gabro (hornina zbarvená do tmavě zelené až černé barvy), jež propůjčuje vínu vysokou míru minerality a tudíž i schopnost déle vyzrávat. Také proto leží Oxymore na kvasinkách rovných 24 měsíců. Kvalita tohoto vína se nejlépe projeví až po několika letech v láhvi.
Aroma vína je delikátní s ovocným podtónem bílého ovoce. Rovněž v ústech je velmi jemné až krémové, na patře zanamenáváme lehký pocit sladkosti, který je v dokonalé rovnováze s výraznou minerálností a čerstvou svěžestí. Cítíme rovněž jemné tóny lískových oříšků, ananasu a citrusů. Závěr je velmi dlouhý a slaný.
GASTRONOMIE:
Skvělé gastronomické víno! Doporučujeme v kombinaci se sýry - ovčími a kozími, ale také s rybami ve výraznějších omáčkách, s drůbežím masem anebo s thajskými krevetami na kari.
Servírujte při teplotě 10 - 13° C.