Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Sèvre et Maine sur Lie "Oxymore" 2018, Batard Langelier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Sèvre et Maine sur Lie "Oxymore" 2018, Batard LangelierSkladem390 Kč322 Kč bez DPH
Údolí řeky Loiry je nejrozsáhlejším vinařským regionem Francie, neboť se táhne v délce rovných 1 000 km!! Díky tomu je přehlídkou nejen různých typů půd, ale také klimatických podmínek. Tvoří jej čtyři základní podoblasti: Nantaise, Tourraine, Centre a Anjou. V každé z nich najdeme různé typy odrůd, díky čemuž se zde vyrábějí vína rozličných stylů, chutí i charakterů. Apelaci Muscadet najdeme v prvně jmenované, v nejzápadnějším cípu údolí řeky Loiry, asi 50 km od břehů Atlantiku.
DOMAINE BATARD LANGELIER
Rodinné vinařství se nachází jen pár kilometrů jihovýchodně od města Nantes, v obci Maisdon-sur-Sèvre. Rodina hospodaří na ploše 24 hektarů, a to na velmi rozmanitém terroiru. jsou tu půdy jílovité, jílovito-křemičité i jílovito písčité s neméně rozmanitým podložím. Díky tomuto půdnímu bohatství zde nalézáme pestrou paletu velmi odlišných vín.
Současnými majiteli jsou Jérémie a jeho manželka Claire, představující třetí generaci rodiny. Než se Jérémie ujal vedení, procestoval doslova celý svět. Po návratu, inspirován ekologicky čistým nízkointervenčním zemědělstvím, zahájil roku 2014 konverzi k biodynamickému vinařství.
CUVÉE OXYMORE
Oxymore je Jérémieho nejkvalitnější Muscadet, určený k dlouhodobému vyzrávání. Nemalý podíl na tom má terroir - podloží vinic tvoří magmatické horniny, převážně gabro (hornina zbarvená do tmavě zelené až černé barvy), jež propůjčuje vínu vysokou míru minerality a tudíž i schopnost déle vyzrávat. Také proto nechává Jérémie Oxymore vyzrávat na přírodnách kvasinkách dlouhých 24 měsíců. Kvalita tohoto vína se nejlépe projeví až po několika letech ležení v láhvi.
DEGUSTACE
Aroma vína je delikátní s ovocným podtónem bílého ovoce. V ústech vyniká vysokou svěžestí a jemnou - nikoliv subtilní - strukturou. Na patře cítíme koncentrované bílé ovoce, citrony, ananas, meloun, hrušky, ale také med a jemný kořenitý podtón se stopou lískových oříšků. Víno působí krémovým dojmem a můžeme zaznamenat i letmý pocit sladkosti, jenž je v dokonalé harmonii s výrazně slanou mineralitou. Šťavnaté a gurmánské víno.
GASTRONOMIE
Skvělé gastronomické víno! Doporučujeme v kombinaci se sýry - ovčími a kozími, ale také s rybami (např. štika) ve výraznějších omáčkách, s drůbežím masem anebo s thajskými krevetami na kari.
Servírujte při teplotě 10 - 13° C.
HODNOCENÍ
****(*) - Vivino