Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Červená vína
- Aloxe-Corton Premier Cru «Les Valozières» 2014, Michel Mallard & Fils
Aloxe-Corton Premier Cru «Les Valozières» 2014, Michel Mallard & Fils

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Aloxe-Corton Premier Cru «Les Valozières» 2014, Michel Mallard & FilsSkladem1 750 Kč1 446 Kč bez DPH
Vinice Les Valozières Premier Cru leží leží severně od obce Aloxe Corton, uprostřed svahu s jihovýchodní expozicí. Zdejší speciální mikroklima vyniká velkou humiditou. Název vinice odkazuje na historický způsob vedení vinné révy za pomoci proutí – „Osier“. Vinice je obhospodařována biodynamicky – mezi řádky jsou vysazovány sezónní traviny a kladeny organické komposty.
VINAŘSTVÍ
Domaine Michel Mallard se nachází v obci Ladoix-Serrigny, ležící na křižovatce mezi Côte de Beaune a Côte de Nuits. Jedná se o malé rodinné vinařství, kde se žezlo předává z otce na syna již po pět generací. 11 hektarů vlastních vinic dnes obhospodařují Maryse a Patrick Mallardovi. Veškeré parcely jsou obhospodařovány bio-organicky.
ROČNÍK 2014 - KLASICKÝ ROČNÍK
Po mírné zimě následovalo obecně horké a slunečné jaro, které přineslo mnohem méně deště než bývá obvyklé; květenství proběhlo bez komplikací, avšak 28. června zasáhla oblast katastrofická krupobití (nejvíce byly postižené parely u Beaune, dále v Pommardu a Volnay. Aloxe Corton vyvázl jen s drobnými škodami. Červenec a srpen byly teplotmě podprůmerné, sklizeň zachránilo až slunečné a teplé září. Bylo nutno komplexní třídění (až 20% sklizně), a to nejen kvůli krupobití, ale také proto, že v vlhké léto podpořilo vznik plísní a chorob. Výsledná vína z ročníku 2014 jsou svěží, vitální a energická, s větší délkou než amplitudou. Mají též předpoklad pěkně a kvalitně vyzrávat.
VINIFIKACE
Hrozny jsou pečlivě tříděny, aby k dalšímu zpracování putovaly jen ty absolutně zdravé. Týdenní macerace probíhá částečně v nerezových a částečně v dubových kádích. Pak je mošt zbaven hrubých nečistot a zahájena alkoholická fermentace, po níž víno zamíří k dalšímu školení do barikových sudů, z 50% nových. Zde stráví 15 měsíců. Je však nutné, aby chuť dřeva nepřeválcovala charakter vína - dřevo musí být spojencem, nikoliv dominantem. Jde o to, aby vínu dodalo větší složitost a strukturu.
DEGUSTACE
Barva je granátově červená. Cítíme aroma višní, ostružin a koření. Na patře má víno přímo dokonalou strukturu, je robustní se zralými taniny. Chuť je plná ovoce, cítíme především černý rybíz, černé višně v čokoládě, třešně. Závěr vína je dlouhý a osvěžující, přímo vybízí k dalšímu napití.
GASTRONOMIE
Pečené holubě, kohout na víně, zvěřina. Ze sýrů nejlépe Saint-Nectaire a Reblochon Teplota servisu: 14 ° C
HODNOCENÍ
92/100 - Tim Atkin