Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Arbois blanc Chardonnay «Chantemerle»2018, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Arbois blanc Chardonnay «Chantemerle»2018, Jérôme Arnoux - Le Cellier des TiercelinesSkladem510 Kč421 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.
Le Cellier des Tiercelines (Trojpodílové sklepy) jsou původně společným projektem tří špičkových vinařů Jury. Stéphane Tissot, Benoît Mulin a Jérôme Arnoux zahájili spolupráci roku 2009. Po čtyřech letech však dochází k první změně. Stéphane Tissot z projektu odstupuje, neboť jej zcela pohltila práce ve vlastním rodinném vinařství. Vzápětí Benoît Mulin obohacuje portfolio společnosti o vína ozačená jeho jménem, zatímco ta z Arnouxových rodinných vinic nesou na etiketách iniciály JA a ta z nakupovaných hroznů jsou na trh uváděna pod značkou La Cave de la Reine Jeanne (Sklepy královny Jany). Tento stav však netrvá dlouho; roku 2017 Benoît Mulin kupuje vlastní vinařství (Le Clos des Grives) a Jérôme Arnoux zůstává osamocen. Od roku 2019 pak zůstává jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines.
Jérôme Arnoux je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota, kde působil jako jeho asistent, což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů. V současné době přechází na bio-cetifikaci ECOCERT.
ROČNÍK 2018
Po několika chudých letech, kdy docházelo k výraznému poklesu objemu sklizených hroznů (region stíhaly především mrazy a kroupy), se zdejší vinaři konečně dočkali ročníku zároveň bohatého na objem i skvělého co do kvality. Nejlépe si vedly modré odrůdy Trousseau a Poulsard, ale také bílá vína dosahovala mnohdy pozoruhodných výsledků. Vína z odrůdy Chardonnay jsou více heterogenní než bývá zvykem, ta z apelace Arbois dokonce mohou postrádat potřebnou kyselinu, proto je zde nutné vybírat vína od prověřených a zkušených vinařů, jakým je například J. Arnoux, který je zárukou vysoké kvality.
VINIFIKACE
Arbois Chardonnay cuvée «Chantemerle» (kosí zpěv) je vyrobeno z vybraných hroznů starých keřů jihovýchodně orientované parcely „En Chantemerle“, nalézající se ina jílovito-vápencovém terroiru.
Alkoholická fermentace probíhá zvolna a za pomoci nativních kvasinek. Následuje školení na starších barikových sudech po dobu 12 měsíců. Poslední fází je velmi jemná filtrace (bez číření) a plnění do láhví s použitím jen nezbytně nutného množství síry, které je skutečně minimální.
DEGUSTACE
Barva vína je výrazně žlutá se zelenkavými odlesky, vůně expresivní, vyjadřující velkorysý charakter plnosti a kulatosti. Jasně rozeznáváme dokonalou práci se sudem, máslové a jemné vanikové aroma se mísí s gurmánskými tóny broskví, citrusů, sušeného ovoce, lipového květu a lískových oříšků s jemným podtónem sladkého koření. Na patře se víno projevuje až velkolepým burgundským stylem. Cítíme zralé citrusové plody, liči, broskve, mandarinky či mirabelky. Objevit můžeme též diskrétní stopu másla a koření. Pečené tóny však nejsou dominantní, jsou dokonale vyváženy elegantním aroma lipového květu, zralého ovoce (především broskví), liči a bílých květů s jemným dotekem koření. Delší a pevný závěr přináší na patro svěžest a minerální podtón.
Živé a tučné víno s gurmánskou finesou, které lze pít již dnes, ale to nejlepší ze sebe vydá až po několikaletém ležení.
GASTRONOMIE:
Skvěle doprovodí grilované ryby, drůbež, zapékané šneky či raky a sýrové suflé.
Servírujte při teplotě 12 - 13 ° C.
HODNOCENÍ: