Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
14.01.2018
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětník... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Jura
  3. Bílá vína
  4. Arbois blanc Chardonnay «Quintessence»2015, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

Arbois blanc Chardonnay «Quintessence»2015, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

Precizní a elegantní, vyzrálé a lahodné. Typické bílé víno z Jury v lahvové zralosti  Objem: 0,75 l

  REGION: Jura AOC: Arbois ODRŮDA: 100% Chardonnay TERROIR: jílovito-vápencové s jihovýchodní expozicí ROČNÍK: 2015 ALKOHOL: 13% DOPORUČENÁ ARCHIVACE:... celý popis
Dostupnost
Skladem
520 Kč
430 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:1219
Výrobce:Jérôme Arnoux
Kompletní specifikace

 

REGION: Jura
AOC: Arbois
ODRŮDA: 100% Chardonnay
TERROIR: jílovito-vápencové s jihovýchodní expozicí
ROČNÍK: 2015
ALKOHOL: 13%
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: do 2023 

 

Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.

Le Cellier des Tiercelines (Trojpodílové sklepy) jsou společným projektem tří špičkových vinařů Jury. Stéphane Tissot, Benoît Mulin a Jérôme Arnoux zahájili spolupráci roku 2009. Po čtyřech letech však dochází k první změně. Stéphane Tissot z projektu odstupuje, neboť jej zcela pohltila práce ve vlastním rodinném vinařství. Vzápětí Benoît Mulin obohacuje portfolio společnosti o vína ozačená jeho jménem, zatímco ta z Arnouxových rodinných vinic nesou na etiketách iniciály JA a ta z nakupovaných hroznů jsou na trh uváděna pod značkou La Cave de la Reine Jeanne (Sklepy královny Jany). Tento stav však netrvá dlouho; roku 2017 Benoît Mulin kupuje vlastní vinařství (Le Clos des Grives) a Jérôme Arnoux zůstává osamocen. Od roku 2019 je pak jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines.

 

JÉRÔME ARNOUX

je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota, což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů. V současné době přechází na bio-certifikaci ECOCERT.

DEGUSTACE:

Slovo Quintessence (v češtine Kvintesence) pochází coby pojem z Aristotelovy přírodní filosofie, jenž ke čtyřem živlům (oheň-voda-země-vzduch) přidal ještě jeden živel: nebeský. Toto slovo má dnes široký význam. Dá se jím vyjádřit podstata - jádro věci, ale také třeba to nejlepší co lze nalézt v konkrétním oboru, uměleckém díle či produktu, čili jakási nejjemnější essence daného. Ve francouzštině je zároveň synonymem pro slovo elixír. A tím vším je i toto jedinečné víno z produkce J. Arnouxa.

Quintessence na první pohled upoutá temně zlatou barvou. Po přivonění můžeme zaznamenat svůdné tóny kdoulí a žlutých švestek. Postupně odkrýváme jemné aroma sušeného ovoce, ale také ořechů a mandlí. V ústech se pak konná skutečný koncert chutí. Víno je precizní a dokonale vyvážené, cítíme tóny žlutého ovoce, citrusových plodů, šťavnatých švestek a jemnou kyselinku zralých physalis. Jak se víno ve sklenici pozvolna otevírá, přidávají se tóny zelených jablíček, muškátového oříšku, medu a čerstvě stlučeného másla. To vše je rámováno příjemnou mineralitou a svěžestí. Závěr je dlouhý a šťavnatě gurmánský. 

 

GASTRONOMIE:

Skvěle doprovodí ryby ve složitějších omáčkách, zapékané šneky, raky a sýrové suflé.

Servírujte při teplotě 12 - 13 ° C. 

 

HODNOCENÍ:

92/100 - Vert de Vin Magazine 2019

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz