Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Arbois blanc Chardonnay «Quintessence»2020, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Arbois blanc Chardonnay «Quintessence»2020, Jérôme Arnoux - Le Cellier des TiercelinesSkladem570 Kč471 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Kromě specifické odrůdy Savagnin se zde daří také Chardonnay, ostatně, do Burgundska odtud není daleko.
Le Cellier des Tiercelines (Trojpodílové sklepy) jsou společným projektem tří špičkových vinařů Jury. Stéphane Tissot, Benoît Mulin a Jérôme Arnoux zahájili spolupráci roku 2009. Po čtyřech letech však dochází k první změně. Stéphane Tissot z projektu odstupuje, neboť jej zcela pohltila práce ve vlastním rodinném vinařství. Vzápětí Benoît Mulin obohacuje portfolio společnosti o vína ozačená jeho jménem, zatímco ta z Arnouxových rodinných vinic nesou na etiketách iniciály JA a ta z nakupovaných hroznů jsou na trh uváděna pod značkou La Cave de la Reine Jeanne (Sklepy královny Jany). Tento stav však netrvá dlouho; roku 2017 Benoît Mulin kupuje vlastní vinařství (Le Clos des Grives) a Jérôme Arnoux zůstává osamocen. Od roku 2019 je pak jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines.
JÉRÔME ARNOUX
je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota, což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů. V současné době přechází na bio-certifikaci ECOCERT.
SKVĚLÝ ROČNÍK 2020 ****(*)
První vína skvělého ročníku 2020 se na trhu začala objevovat v polovině roku 2022. Jedná se o vynikající ročník s poměrně velkou produkcí. Toho je potřeba využít, neboť následující ročník 2021 je co do objemu doslova hubený. Na rozdíl od jiných let byly zima i jaro 2020 mírné a révu tak neničil mráz. Léto bylo horké s občasnými přeháňkami, které dodávaly vinicím potřebnou vláhu. Díky takřka ideálnímu počasí nehrozily choroby ani plísně a réva rychle dozrávala. Sklizeň tak začala dříve; v polovině srpna pro crémanty a koncem měsíce i na ostatních parcelách. Prázdninový termín sebou ale přinesl jiný problém - bylo těžké sehnat dostatek brigádníků a navíc vinobraní probíhalo uprostřed epidemie Covid-19, takže komplikace představovalo nošení masek, dodržování odstupu, povinnost vlastních nástrojů a pomůcek (nůžky, rukavice, kbelíky...) atd.
Odměnou je ale mimořádně kvalitní ročník. Vína jsou dokonale vyzrálá, červená překypují ovocností a šťavnatostí. Bílá vína jsou rovněž vynikající. Letní měsíce byly sice extrémně horké a suché, nicméně většina zdejších parcel měla v podloží zásobu vody z jarních dešťů a netrpěly tak vodním deficitem.
DEGUSTACE:
Slovo Quintessence (v češtine Kvintesence) pochází coby pojem z Aristotelovy přírodní filosofie, jenž ke čtyřem živlům (oheň-voda-země-vzduch) přidal ještě jeden živel: nebeský. Toto slovo má dnes široký význam. Dá se jím vyjádřit podstata - jádro věci, ale také třeba to nejlepší co lze nalézt v konkrétním oboru, uměleckém díle či produktu, čili jakási nejjemnější essence daného. Ve francouzštině je zároveň synonymem pro slovo elixír. A tím vším je i toto jedinečné víno z produkce J. Arnouxa.
Quintessence na první pohled upoutá temně zlatou barvou. Po přivonění můžeme zaznamenat svůdné tóny kdoulí a žlutých švestek. Postupně odkrýváme jemné aroma sušeného ovoce, ale také ořechů a mandlí. V ústech se pak konná skutečný koncert chutí. Víno je precizní a dokonale vyvážené, cítíme tóny žlutého ovoce, citrusových plodů, šťavnatých švestek a jemnou kyselinku zralých physalis. Jak se víno ve sklenici pozvolna otevírá, přidávají se tóny zelených jablíček, muškátového oříšku, medu a čerstvě stlučeného másla. To vše je rámováno příjemnou mineralitou a svěžestí. Závěr je dlouhý a šťavnatě gurmánský.
GASTRONOMIE:
Skvěle doprovodí ryby ve složitějších omáčkách, zapékané šneky, raky a sýrové suflé.
Servírujte při teplotě 12 - 13 ° C.
HODNOCENÍ:
92/100 - Vert de Vin Magazine 2019