Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Jura
- Červená vína
- Arbois rouge "Friandise" Poulsard - Pinot noir - Trousseau 2019, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines
Arbois rouge "Friandise" Poulsard - Pinot noir - Trousseau 2019, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Arbois rouge "Friandise" Poulsard - Pinot noir - Trousseau 2019, Jérôme Arnoux - Le Cellier des TiercelinesNení skladem520 Kč430 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Pěstují se zde místní odrůdy Savagnin, Trousseau a Poulsard, ale výtečně se tu daří také Chardonnay a Pinotu noir - ostatně, do Burgundska to není daleko...
Le Cellier des Tiercelines (Trojpodílové sklepy) jsou společným projektem tří špičkových vinařů Jury. Stéphane Tissot, Benoît Mulin a Jérôme Arnoux zahájili spolupráci roku 2009. Po čtyřech letech však dochází k první změně. Stéphane Tissot z projektu odstupuje, neboť jej zcela pohltila práce ve vlastním rodinném vinařství. Vzápětí Benoît Mulin obohacuje portfolio společnosti o vína ozačená jeho jménem, zatímco ta z Arnouxových rodinných vinic nesou na etiketách iniciály JA a ta z nakupovaných hroznů jsou na trh uváděna pod značkou La Cave de la Reine Jeanne (Sklepy královny Jany). Tento stav však netrvá dlouho; roku 2017 Benoît Mulin kupuje vlastní vinařství (Le Clos des Grives) a Jérôme Arnoux zůstává osamocen. Od roku 2019 je pak jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines
JÉRÔME ARNOUX
je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota, což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů. V současné době přechází na bio-certifikaci ECOCERT.
ROČNÍK 2019 -- VELKÉ ZTRÁTY A VYSOKÁ KVALITA
Jarní mráz opět zaúřadoval, ale díky bohu škody nejsou tak vysoké jako ve 2017. Nejhůře dopadly rovinaté parcely v nižších partiích vinic, kde ztráty dosahovaly až 80 - 100 procent. Vinice umístěné na svazích dopadly lépe. Léto pak bylo opět ve znamení úmorných veder. Celkové ztráty v Arbois nakonc činily 50 procent, avšak výsledná kvalita sklizně je mimořádně vysoká! Hrozny byly koncentrované a vína ročníku 2019 jsou gurmánsky opulentní i delikátní a svěží zároveň. Z modrých si nejlépe vedla odrůda Trousseau, její kvalita je v tomto ročníku doslova impozatní.
DEGUSTACE
Arbois rouge «Friandise» (Pamlsek) nemohlo být pojmenováno příznačněji. Díky karbonické maceraci si víno uchovalo gurmánský charakter, šťavnatost a vysokou ovocnost. Barva je jiskrná, vůně diskrétní, přesto však bohatá na tóny ovoce, koření a lesního podrostu. Zaznamenat můžeme též lehkou kouřovost. Na patře je víno pevné, zároveň měkké a poddajné. Chuti dominují především tóny čerstvě pomačkaného červeného ovoce a pomerančové kůry s příjemnou stopou minerality. Závěr je šťavnatě chutný a osvěžující.
GASTRONOMIE:
Toto velmi pitelné červené víno nejlépe vynikne za doprovodu čerstvých uzenin a ryb či drůbežího masa s jemnými omáčkami. Vyzkoušet můžete také v kombinaci s lehkými dezerty. Kromě výše uvedeného jej lze popíjet jen tak pro radost, či jako aperitiv.
Servírujte při teplotě 15 - 17°C.
HODNOCENÍ:
16/20 - La Revue du Vin de France