Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Bílá vína
- Bourgogne blanc «Tonnerre» 2019, Dominique Gruhier
Bourgogne blanc «Tonnerre» 2019, Dominique Gruhier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Bourgogne blanc «Tonnerre» 2019, Dominique GruhierNení skladem440 Kč364 Kč bez DPH
Kulaté, delikátní a harmonické Chardonnay.
Objem: 0,75l
Domaine de l'Abbaye du Petit Quincy je nádherná cisterciánská usedost ze XIII. století, nacházející se v oblasti Tonnerrois, v nejsevernější části Burgundska, poblíž slavné vinařské obce Chablis. Vinařská tradice je tu neodlučně spjata se staletou historií starobylého cisterciáckého opatství v Quincy - v pořadí šesté odnože kláštera v Pontigny, založeného v roce 1212. Až do 16. století obhospodařovali místní vinohrady sami mniši, následně na klášterním majetku hospodařili zdejší vinaři. Vše se změnilo během bouřlivých let za Velké francouzské revoluce, kdy bylo vinařiství roku 1792 prodáno coby národní majetek. Funkční zůstala Domaine až do začátku první světové války, do roku 1914. Následovalo období zmaru a chátrání. Po 76 letech nečinnosti se roku 1990 usedlosti ujímá rodina Gruhier, aby v cisterciánských sklepích obnovila zašlou slávu vinařství. V čele společnosti dnes stojí Dominique Gruhier, který postupně rozšířil výměru rodinných vinic na současných 25 heltarů, když přikoupil další vinohrady na parcelách obcí Épineuil, Tonnerre a Chablis, tedy v těch nejkrásnějších climats tohoto nejsevernějšího burgundského regionu.
Systematický Dominique neustále zvyšuje kvalitu a prestiž svého vinařství. Jeho blahodárné zásahy vidíme všude - od vinic až po sklep. Velký důraz klade na organické hospodaření, kvalitu sklízených hroznů a jejich následné třídění, na dokonalé identifikaci jednotlivých terroirů, precizním procesu vyzrávání hotových vín i na co nejmenší použití síry během vinifikačních procesů. Ve vinařství, jehož vinice jsou důsledně ekologicky obhospodařovány, aktuálně probíhá ekologocká konverze.
BOURGOGNE TONNERRE
Oblast leží asi 16 km od Chablis. Někdejší rozsáhlé historické vinice se dnes rozkládají už jen na 185 hektarech, ležících na parcelách sedmi obcí, včetně Tonnerre a Épineuil. Půdy tu tvoří především vápenitý jíl z období jury a kimmeridžské slíny. Svahy mají příkrý sklon a jihovýchodní orientaci. Bílá vína nesou označení Bourgogne-Tonnerre a červená Bour-gogne-Épineuil.
PROCES VÝROBY
Sběr hroznů je ruční, následuje přísná selekce. Po alkoholické fermentaci je dalších deset měsíců část vína školena v nerezových tancích a část ve starších dubových sudech. Po celou dobu víno leží na jemných kalech, které jsou pravidelně promíchávány (batonáž). Pak přichází na řadu jemná filtrace a plnění do láhví.
ROČNÍK 2019
Pro Burgundsko excelentní ročník. Pokud jde o region Tonnerrois, můžeme s uspo-kojením konstatovat, že po lehce upečeném ročníku 2018 představují vína ročníku 2019 návrat ke klasice - anebo alespoň tak blízko, jak to dovoluje současné globální oteplo-vání.
Leden byl extrémně chladný, následovaly teplý únor a březen. V dubnu se opět ochladilo a příliš teplý nebyl ani květen, kdy region dokonce postihly mírné mrazíky, mající za následek lehké ztráty v aktuálně kvetoucích vinohradech. V červnu a červenci došlo k prudké změně - chlad vystřídala obrovská vedra a sucho. V srpnu se teploty vrátily k normálu a září bylo obecně chladnější, byť slunečné. Sucho však pokračovalo. Srážek během letních měsíců spadlo až o 80 % méně, než je tu obvyklé. Celkově tento slunečný a suchý ročník přinesl menší úrodu, avšak pokud jde o kvalitu, můžeme být spokojeni. Chardonnay dosáhlo vysoké úrovně zralosti a současně si uchovalo svoji příslovečnou svěžest. Vína jsou tak čerstvá a vyvážená.
DEGUSTACE
Nádherná zlatá barva. Vůně odhaluje aromatickou živost citrusových plodů, stejně jako jemné tóny zralého ovoce, především meruněk a kdoulí. Po chvilce si lze povšimnout i decentního oříškového závanu. Na patře je víno delikátní a kulaté. Opět cítíme tóny žlutého ovoce a výraznou živost. Středně dlouhé víno příjemné svěžesti.
GASTRONOMIE
Aperitiv, Jambon persillée, avokádo s krevetami, grilovaná pražma s bylinkovým máslem, tagliatelle. Ze sýrů vyzkoušejte Vézelay s ořechy a medem, jako dezert pak tarte Tatin s kopečkem vanilkové zmrzliny. Servírujte při teplotě 10 - 12 °C.
HODNOCENÍ
88/100 - Wine Enthusiast