Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Červená vína
- Bourgogne rouge «Épineuil» 2019, Dominique Gruhier
Bourgogne rouge «Épineuil» 2019, Dominique Gruhier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Bourgogne rouge «Épineuil» 2019, Dominique GruhierSkladem480 Kč397 Kč bez DPH
Domaine de l'Abbaye du Petit Quincy je nádherná cisterciácká usedlost ze XIII. století, nacházející se v oblasti Tonnerrois, v nejsevernější části Burgundska, poblíž slavné vinařské obce Chablis. Vinařská tradice je tu neodlučně spjata se staletou historií starobylého cisterciáckého opatství v Quincy - v pořadí šesté odnože kláštera v Pontigny, založeného v roce 1212. Až do 16. století obhospodařovali místní vinohrady sami mniši, následně na klášterním majetku hospodařili zdejší vinaři. Vše se změnilo během bouřlivých let za Velké francouzské revoluce, kdy bylo vinařiství roku 1792 prodáno coby národní majetek. Funkční zůstala Domaine až do začátku první světové války, do roku 1914. Následovalo období zmaru a chátrání. Po 76 letech nečinnosti se roku 1990 usedlosti ujímá rodina Gruhier, aby v cisterciánských sklepích obnovila zašlou slávu vinařství. V čele společnosti dnes stojí Dominique Gruhier, který postupně rozšířil výměru rodinných vinic na současných 25 heltarů, když přikoupil další vinohrady na parcelách obcí Épineuil, Tonnerre a Chablis, tedy v těch nejkrásnějších climats tohoto nejsevernějšího burgundského regionu.
Systematický Dominique neustále zvyšuje kvalitu a prestiž svého vinařství. Jeho blahodárné zásahy vidíme všude - od vinic až po sklep. Velký důraz klade na organické hospodaření, kvalitu sklízených hroznů a jejich následné třídění, na dokonalé identifikaci jednotlivých terroirů, precizním procesu vyzrávání hotových vín i na co nejmenší použití síry během vinifikačních procesů. Ve vinařství, jehož vinice jsou důsledně ekologicky obhospodařovány, aktuálně probíhá ekologocká konverze.
ÉPINEUIL
Někdejší rozsáhlé historické vinice se dnes rozkládají už jen na 185 hektarech, ležících na parcelách sedmi obcí, včetně Tonnerre a Épineuil. Půdy tu tvoří především vápenitý jíl z období jury a kimmeridžské slíny. Svahy mají příkrý sklon a jihovýchodní orientaci. Bílá vína nesou označení Bourgogne-Tonnerre a červená Épineuil.
ROČNÍK 2019
Excelentní ročník pro červená vína a vynikající pro bílá. Bohužel, značně omezená produkce.
Leden byl mrazivý, následoval teplý únor a také teploty v březnu dosahovaly nadprůměrných hodnot. V květnu se však vrátily mrazy, sice mírné, ale i tak stačily znehodnotit část květenství. Následovalo velmi suché a horké léto, které přetrvalo až do sklizně. Vodní deficit dosáhl 60 - 80 %, což je důvod, proč tento slunečný a suchý ročník přinesl malou úrodu. Kvalita je však vynikající, především pokud jde o pinoty. Červená vína regionu Yonne v posledních letech profitují z globálního oteplování. Ještě nedávno tu Pinot noir dozrával velmi problematicky, dnes je však zralost dokonalá a na rozdíl od jižnějších částí Burgundska nejsou zdejší hrozny "upečené". Ročník 2019 je tak stejně skvělým ročníkem, jako byl ten předešlý 2018.
DEGUSTACE
Okouzlující a velmi pitelné víno. Světle červená barva. Nos odhaluje čerstvé ovocné tóny, především zralých třešní, postupně odkrýváme aroma koření (badyán) a lesního podrostu. Na patře je víno přívětivě měkké a poddajné s jemnými tříslovinami. Cítíme pestrou paletu červeného ovoce, opět jsou to třešně, ale také švestky, borůvky, brusinky, dále koření a jemná nakouřenost. Středně dlouhý a gurmánský závěr přináší příjemnou svěžest v podobě elegantní kyselinky.
GASTRONOMIE
Aperitiv, uzeniny, bílé maso, masem plněná rajčata s bazalkovou omáčkou, burgundské sýry.
Servírujte při teplotě 15 - 16 °C.
Dekantujte 30 minut předem.
HODNOCENÍ