Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Champagne Charles Ellner «Séduction» 2008, Brut
Champagne Charles Ellner «Séduction» 2008, Brut

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Champagne Charles Ellner «Séduction» 2008, BrutSkladem1 390 Kč1 149 Kč bez DPH
Maison Charles Ellner byl založen roku 1925, kdy jeho zakladatel Charles Emile Ellner nakupuje své první malé vinice. Podle rodinné legendy do té doby pracoval u nejmenovaného proslulého výrobce coby remuer, neboli setřásač kalů. Povahy byl prý nespoutané, avšak k vínu a vinicím přistupoval s neobyčejnou láskou a pokorou. Tyto vlastnosti po něm ostatně zdědili i jeho následovníci. Maison Charles Ellner je po celou dobu své existence podnikem nezávislým, rodinným.
Rodina dnes hospodaří celkem na 50 hektarech vinic, které vlastní ve všech pěti oblastech a které se tak nacházejí v rozličných terroirech. Jsou mezi nimi také parcely klasifikované jako Premier Cru i Grand Cru. Díky této rozmanitosti produkuje dům Charles Ellner širokou škálu osobitých cuvée, vyznačujících se elegancí a harmonií. Hlavní slovo má především odrůda Chardonnay, proto mají zdejší vína výraznou ovocnost a dlouhý, svěží závěr. Od roku 2001 rodina hospodaří v souladu s trvale udržitelným zemědělstvím a respektem k životnímu prostředí. Společnost nepoužívá žádná chemická hnojiva. Sklizeň je výhradně ruční, hrozny jsou lisovány ve třech nových pneumatických lisech.
TERROIR
Hrozny pro výrobu tohoto vína jsou sklízeny na rodinných vinicích. Chardonnay pochází z parcel obcí Tauxières, Avize a Chouilly. Tauxières leží v nejjižnějším cípu oblasti Montagne de Reims a zdejší vinice patří mezi nejprestižní dané oblasti. Avize a Chouilly spadají do oblasti Côte des Blancs, kde většina vinic spočívá na křídě z campanienu a jejích variantách (křídové štěrky). Právě tato pravá křída je klíčovým prvkem určujícím kvalitu a charakter místních vín, vyznačujících se lahodností a aromatickou stálostí. Pokud jde o Pinot noir, jenž je v tomto cuvée zastoupen třiceti procenty, pak tento pochází z parcel obcí Rillly la Montagne, Sermier (Montagne de Reims) a Epernay (Côte des Blancs). Jedná se o terroiry mnoha typů, od písčitých až po jílovito-vápeníté a křídové.
VELKÝ ROČNÍK 2008
Mrazivá zima, chladné jaro a vlhké léto způsobily poměrně dost problémů během takřka celého vegetačního cyklu. Toužebně očekávaná změna přišla až s koncem prázdnin, kdy se počasí umoudřilo a nadělilo zdejším vinařům jasné, suché a slunečné dny, které pomohly hroznům dosáhnout fenolové zralosti. Ale i tak zůstávaly teploty o něco nižší než je obvyklé. Toto chladnější klima však zároveň umožňovalo hroznům dozrávat zvolna a pomalu, a zachovat si tolik potřebnou dávku kyselin. Přes nepříznivý začátek byly konečné výsledky v Champagne překvapivě vynikající - Sklizeň proběhla v klidu a úspěšně, výsledná vína jsou svěží, bohatá a rafinovaná, překypují tóny zralého ovoce a vyváženou kyselinkou. Jediným zádrhelem, kterému musel ročník 2008 čelit, byla zničující globální recese, jež toho roku decimovala ceny. Ačkoli Champagne nepochybně finančně utrpělo, samotný ročník je všeobecně považován za vynikající – pro některé dokonce za legendární. Většina šampaňských se bude pít dobře již nyní, ale mnohá z nich se vyplatí na několik let uložit do sklepa.
PROCES VÝROBY
Po základní vinifikaci bylo tiché víno školeno částečně ve velkých dubových kádích (Chardonnay) a v nerezových i betonových tancích. Po necelém roce došlo k asambláži a druhotnému kvašení v lahvích. Po jeho skončení zůstalo hotové šampaňské ležet dlouhých třináct let na kalech, teprve pak přišlo na řadu odstřelení a finální uzavření korkovou zátkou opatřenou drátěným košíčkem.
DEGUSTACE
Sytě slámově žlutá barva se zlatými odlesky. Perlení je velmi jemné a dlouhotrvající. Podmanivá vůně aromatické jemnosti přináší tóny sušeného ovoce, mísící se s vůní medu, bílých květů, citrusových plodů a opékaných toastů. To vše je zahaleno do decentní "navinulosti", prozrazující plně vyzrálé šampaňské. Také ústa vynikají složitou strukturou a zároveň vysokou elegancí a finesou. Cítíme především koncentrovanou chuť citronové kůry i šťávy, s lehkým brioškovým podtónem. Objevují se také tóny zralých kdoulí, hrušek a výrazná křídová mineralita. Závěr je dlouhý a lehce pikantní. Mimořádné šampaňské !
GASTRONOMIE
Složitější úpravy ryb mořských i sladkovodních, foie gras, čerstvé kozí sýry.
Servírujte při teplotě 8 - 10 °C
OFICIÁLNÍ HODNOCENÍ
NAŠE HODNOCENÍ
18/20