Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Champagne Jean-Marc Sélèque «Solessence» Extra-Brut
Champagne Jean-Marc Sélèque «Solessence» Extra-Brut

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Champagne Jean-Marc Sélèque «Solessence» Extra-BrutSkladem990 Kč818 Kč bez DPH
Maison Jean-Marc Sélèque je poměrně mladé vinařství a jeho majitel představitelem nové generace vinařů, kteří znají půdu i vinice do posledního centimetru.Příběh vinařství začíná v roce 1925, kdy do Francie se svoji rodinou přichází z rodného Polska malý Henryk Szeleczki, dědeček Jean-Marca. Rodina se usadila v kraji Vallé de la Marne. Dospělý Henryk - nyní už Henri Sélèque - se oženil a se svoji ženou Françoise Bagnostovou usadil na farmě v Boursaultu. V 60. letech pak Henri vysadil vinice v katastru obcí Moussy a Pierry. První láhve s šampaňským uvedl na trh roku 1969, za významné pomoci tchána Jeana Bagnosta, v té době ředitele Cave coopérative v Pierry. Dalším milníkem se stává rok 1974, kdy se vedení společnosti ujímá Henriho syn Richard, absolvent vinařské školy. Za jeho vedení prošlo vinařství velkou modernizací a změnil se i přístup metod výroby a následného zrání vín. Také vysazuje nové vinice, přičemž důsledně dbá na kvalitu půdy a podloží. A pak konečně na scénu vstupuje Richardův syn Jean-Marc.
Jean-Marc Sélèque nejprve vystudoval vinařskou školu a následně vyrazil do světa sbírat zkušenosti; pracoval v kalifornské oblasti Napa Valley či australské Yara Valley. V roce 2008 se vrací domů a přebírá vedení rodinného podniku. Takřka okamžitě začíná své vinice obdělávat v režimu BIO a přidává se k vlně tzv. reformistů, o nichž se dnes mluví jako o autentických vinařích. Současně mění i proces vinifikace; Jean-Marc preferuje pomalejší a jemnější fermentaci, která je podle něj klíčem k pestré chuti a textuře. Pracuje s přírodními kvasinkami a i fermentaci nechává nastartovat přirozeně. Není však ortodoxním za každou cenu - poslední rozhodnutí vždy závisí na aktuální situaci. Díky vyšší kvalitě hroznů, které v posledních letech dosahuje, také snížil obsah cukru v expedičním likéru. Změnil se i výběr a použití sudů. Barikové sudy pro fermentaci začal sice používat už jeho otec v roce 2004, on ale začal vedle klasických bariků používat i sudy velké. Jean-Marc k tomu dodává: „Osobně bych se v ideálním případě chtěl dostat na vinifikaci už jen pouze v dubových sudech".
HODNOCENÍ