Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Champagne Perseval-Farge "C. de Chardonnay" Premier Cru, brut
Champagne Perseval-Farge "C. de Chardonnay" Premier Cru, brut

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Champagne Perseval-Farge "C. de Chardonnay" Premier Cru, brutSkladem860 Kč711 Kč bez DPH
Dokonalé ruční řemeslo - tak odborníci charakterizují vína malého rodinného vinařství Perseval-Farge z Chamery. První vinici tu vysadili předci současných majitelů už roku 1808. Isabella a Benoist Persevalovi hospodaří s respektem k dědictví předků i přírodě, jsou držiteli certifikátu HVE a řemeslný proces výroby jim umožňuje zachovávat ve vínech autenticitu a čistotu moštových odrůd. Výsledná cuvée jsou rafinovaná a výrazná.
Za dob Benoistových rodičů patřily k domu pouhé 2 hektary vinic. Jejich syn rozšířil výmeru na dnešních 4,17 hektaru. Jedná se tedy o relativně mladé vinice, vysázené mezi lety 1982 - 1988. Dnešní průměrná roční produkce činí okolo 25 - 35 tisíc láhví ročně a skládá se ze široké škály rovných jedenácti cuvée !
Zdejší vinař nemá rád jednoduchost a tak každé z těchto cuvée je opravdovým pokladem. Je až neuvěřitelné, kolik stylů dokáže Benoist vykřesat z jediného místa. Pro Persevalovi je na prvním místě zdejší terroir, k výrobě svých vín přistupují s pokorou a úctou. Tradice kraje Champagne je pro ně zákonem nejvyšším. Tvrdí, že je to právě Terroir, jež vytváří nekonečné množství variací . A to je důvod, proč jsou jejich vína dokonalým odrazem zdejšího terroiru - všechna cuvée jsou elegantní a vytříbená až k dokonalosti.
TERROIR
Všechny rodinné parcely se nacházejí v katastru obce Chamery, ležící v severní části Montagne de Reims, které se také říká Petite Montagne. Tyto vinice nesou klasifikaci Premier Cru. Většina jich leží ve střední a horní části zdejších svahů s vápencově-jílovitou půdou, zbytek pak v jejich spodní části s půdou jílovito-písčitou.
PROCES VÝROBY
Sklizeň probíhá ručně, hrozny následně procházejí přísnou selekcí. Lisování probíhá v tradičním lisu Coquard. Většina základního vína kvasí v nerezových kádích, 20 % pak ve starších sudech z francouzského dubu (3 - 4 letých). 78 % následně projde i malolaktickou fermentací. Po přidání tirážního likéru jsou láhve s doposud tichým vínem uzavřeny korunkovým uzávěrem a druhotné kvašení v láhvi může začít. Hotové šampaňské pak stráví dalších 72 měsíců na kalech, teprve pak přijde na řadu degorzáž. Po odstřelení sedimentu je víno dolito expedičním likérem s nízkou dávkou cukru (5 g/l). Výsledkem je elegantní a zároveň řízné šampaňské
DEGUSTACE
C de Chardonnay je velmi atypický blanc de blancs z písčitých a jílovitých půd v Chamery, které jsou klasifikovány jako 1er Cru. Výsledné víno se vyznačuje velkou expresivní čistotou a čerstvostí, je přímé i bohaté. Aroma květinových tónů se snoubí s tóny ovoce, citronové kůry a mandlí. V ústech překvapuje mnohovrstevnatou chutí, jíž dominují tóny citrusů a zelených jablek. Závěr je dlouhý a velimi minerální, celkový dojem elegantní a vyvážený.
GASTRONOMIE
Pokrmy z ryb (nejlépe jednoduchá úprava na grilu), plody moře, lehčí úpravy drůbeže.
Servírujte při teplotě 8 - 10 °C
