Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Champagne Perseval-Farge "C. de Nature" Premier Cru, zéro dosage
Champagne Perseval-Farge "C. de Nature" Premier Cru, zéro dosage

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Champagne Perseval-Farge "C. de Nature" Premier Cru, zéro dosageNení skladem1 190 Kč983 Kč bez DPH
VINAŘSTVÍ
Dokonalé ruční řemeslo - tak odborníci charakterizují vína malého rodinného vinařství Perseval-Farge z Chamery. První vinici tu vysadili předci současných majitelů už roku 1808. Isabella a Benoist Persevalovi hospodaří s respektem k dědictví předků i přírodě, jsou držiteli certifikátu HVE a řemeslný proces výroby jim umožňuje zachovávat ve vínech autenticitu a čistotu moštových odrůd. Výsledná cuvée jsou rafinovaná a výrazná.
Za dob Benoistových rodičů patřily k domu pouhé 2 hektary vinic. Jejich syn rozšířil výmeru na dnešních 4,17 hektaru. Jedná se tedy o relativně mladé vinice, vysázené mezi lety 1982 - 1988. Dnešní průměrná roční produkce činí okolo 25 - 35 tisíc láhví ročně a skládá se ze široké škály rovných jedenácti cuvée !
Zdejší vinař nemá rád jednoduchost a tak každé z těchto cuvée je opravdovým pokladem. Je až neuvěřitelné, kolik stylů dokáže Benoist vykřesat z jediného místa. Pro Persevalovi je na prvním místě zdejší terroir, k výrobě svých vín přistupují s pokorou a úctou. Tradice kraje Champagne je pro ně zákonem nejvyšším. Tvrdí, že je to právě Terroir, jež vytváří nekonečné množství variací . A to je důvod, proč jsou jejich vína dokonalým odrazem zdejšího terroiru - všechna cuvée jsou elegantní a vytříbená až k dokonalosti.
TERROIR
Všechny rodinné parcely se nacházejí v katastru obce Chamery, ležící v severní části Montagne de Reims, které se také říká Petite Montagne. Tyto vinice nesou klasifikaci Premier Cru. Většina jich leží ve střední a horní části zdejších svahů s vápencově-jílovitou půdou, zbytek pak v jejich spodní části s půdou jílovito-písčitou.
PROCES VÝROBY
Sklizeň probíhá ručně, hrozny následně procházejí přísnou selekcí. Lisování probíhá v tradičním lisu Coquard. Asi čtvrtina základního vína se fermentuje v nerezových kádích, zbytek pak ve starších sudech z francouzského dubu (3 - 4 letých). 75 % vína následně projde malolaktickou fermentací. Po přidání tirážního likéru jsou láhve s doposud tichým vínem uzavřeny korunkovým uzávěrem a druhotné kvašení v láhvi může začít. Hotové šampaňské pak stráví dalších minimálně 48 měsíců na kalech, teprve pak přijde na řadu degorzáž. Po odstřelení sedimentu je víno dolito expedičním likérem, do něhož nebyl přídán žádný cukru. Výsledkem je absolutně suché šampaňské.
DEGUSTACE
C de Nature je určeno převážně milovníkům absolutně suchých vín, která jsou dnes navíc velmi módním a vyhledávaným segmentem mezi šumivými víny. Hrozny pro jeho výrobu jsou sklízeny na starých parcelách (cca 30 let). Jedná se o naprosto výjimečné šampaňské, které se nám představuje ve své čistotě a svěžesti. Nejprve jsme konfrontováni se zářivě zlatou barvou a velice jemným perlením. Aroma vína se pozvolna otevírá a my rozeznáváme minerální a květinové tóny, provázené delikátní vůní čerstvých citrusových plodů. V ústech je víno šťavnaté, ovocné, dominují meruňky, briošky, ale také čerstvě stloukané máslo. Dlouhý závěr patří opět citrusům.
GASTRONOMIE
Nechte se okouzlit šarmem a čerstvostí tohoto šampaňského, které je jak skvělým aperitivem, tak báječným gastronomickým vínem.Nejlépe vynikne v kombinaci s čerstvými ústřicemi. Doporučujeme též ke grilovaným rybám a mořským plodům či lehčím úpravám drůbeže.
Servírujte při teplotě 8 - 10 °C