Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Champagne Perseval-Farge "C de Pinots" Premier Cru, brut
Champagne Perseval-Farge "C de Pinots" Premier Cru, brut

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Champagne Perseval-Farge "C de Pinots" Premier Cru, brutNení skladem870 Kč719 Kč bez DPH
Dokonaléruční řemeslo - tak odborníci charakterizují vína malého rodinného vinařství Perseval-Farge z Chamery. První vinici tu vysadili předci současných majitelů už roku 1808. Isabella a Benoist Persevalovi hospodaří s respektem k dědictví předků i přírodě, jsou držiteli certifikátu HVE a řemeslný proces výroby jim umožňuje zachovávat ve vínech autenticitu a čistotu moštových odrůd. Výsledná cuvée jsou rafinovaná a výrazná.
Za dob Benoistových rodičů patřily k domu pouhé 2 hektary vinic. Jejich syn rozšířil výmeru na dnešních 4,17 hektaru. Jedná se tedy o relativně mladé vinice, vysázené mezi lety 1982 - 1988. Dnešní průměrná roční produkce činí okolo 25 - 35 tisíc láhví ročně a skládá se ze široké škály rovných jedenácti cuvée !
Zdejší vinař nemá rád jednoduchost a tak každé z těchto cuvée je opravdovým pokladem. Je až neuvěřitelné, kolik stylů dokáže Benoist vykřesat z jediného místa. Pro Persevalovi je na prvním místě zdejší terroir, k výrobě svých vín přistupují s pokorou a úctou. Tradice kraje Champagne je pro ně zákonem nejvyšším. Tvrdí, že je to právě Terroir, jež vytváří nekonečné množství variací . A to je důvod, proč jsou jejich vína dokonalým odrazem zdejšího terroiru - všechna cuvée jsou elegantní a vytříbená až k dokonalosti.
TERROIR
Všechny rodinné parcely se nacházejí v katastru obce Chamery, ležící v severní části Montagne de Reims, které se také říká Petite Montagne. Tyto vinice nesou klasifikaci Premier Cru. Většina jich leží ve střední a horní části zdejších svahů s vápencově-jílovitou půdou, zbytek pak v jejich spodní části s půdou jílovito-písčitou.
PROCES VÝROBY
Sklizeň probíhá ručně, hrozny následně procházejí přísnou selekcí. Lisování probíhá v tradičním lisu Coquard. Více jak polovina základního vína kvasí v nerezových kádích, zbytek pak ve starších sudech z francouzského dubu (3 - 4 letých). 95 % následně projde i malolaktickou fermentací. Po přidání tirážního likéru jsou láhve s doposud tichým vínem uzavřeny korunkovým uzávěrem a druhotné kvašení v láhvi může začít. Hotové šampaňské pak stráví dalších minimálně 60 měsíců na kalech, teprve pak přijde na řadu degorzáž. Po odstřelení sedimentu je víno dolito expedičním likérem s nízkou dávkou cukru (3,2 g/l). Výsledkem je lehce pikantní a minerální šampaňské
DEGUSTACE
C de Pinots je nádherně strukturované víno půvabné barvy a jemného perlení. Jedná se o ideální gastronomické víno, které nejlépe vynikne právě v kombinaci s pokrmy.
Barva je slámově-zlatá s měděnými odlesky, vůně nabízí komplexní aroma sušených meruněk, bílých třešní, skořice, jablek a briošek, stejně tak jemné podtóny bylinek, minerality a ušlechtilého dřeva. V chuti překvapí lehce slaný nástup, následovaný jemnými tóny rybízu, švestek a opékaných lískových oříšků. Šampaňské s mohutnou "křídovou" strukturou a elegantní vyváženou strukturou, která upoutá nejen milovníky pinotů. Dochuť je dlouhá a ovocná.
GASTRONOMIE
Skvěle doprovodí složitější pokrmy z ryb (např. losos se šalotkou, čočkou a hořčičnou omáčkou), drůbežího či vepřového masa, ale můžete zkusit i hovězí a není třeba bát se ani steaků, na grilu - toto šampaňské na to má !
Servírujte při teplotě 8 - 10 °C
HODNOCENÍ:
Ian Cauble (Master Sommelier) o tomto víně napsal: «Toto šampaňské je extrémně vinného charakteru - je jedním z nejopulentnějších a nejexpresivnějších blanc de noirs z oblasti Montagne de Reims»
