Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
14.01.2018
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětník... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Šumivá vína
  3. Champagne
  4. Champagne Perseval-Farge "Jean Baptiste" Premier Cru, brut

Champagne Perseval-Farge "Jean Baptiste" Premier Cru, brut

Legenda se vrací ! Prestižní cuvée domu Perseval-Farge, komplexní, vyzrálé a aromaticky bohaté Objem: 0,75l

  AOP: Champagne 1er Cru OBLAST: Montagne de Reims (Chamery) TERROIR: Písky, jíly, vápenec STÁŘÍ VINIC: průměr 30 let ODRŮDY: 53 % Chardonnay, 34 % Pi... celý popis
Dostupnost
Není skladem
1 990 Kč
1 645 Kč
bez DPH
Momentálně není k dispozici
Číslo produktu:29
Výrobce:Champagne Perseval-Farge
Kompletní specifikace

 

AOP: Champagne 1er Cru
OBLAST: Montagne de Reims (Chamery)
TERROIR: Písky, jíly, vápenec
STÁŘÍ VINIC: průměr 30 let
ODRŮDY: 53 % Chardonnay, 34 % Pinot noir, 8 % Meunier, 5 % Arbane, Petit Meslier, Fromenteau
ZÁKLADNÍ ROČNÍK: 2012 - 58 %
REZERVNÍ ROČNÍKY:  2013 - 28 %, 2011 - 10 %, 2010 - 2 % a 2 % směs starých ročníků
DOBA ZRÁNÍ NA KALECH: nejméně 72 měsíců
KATEGORIE: Brut
DOZÁŽ:  5,5 g/l
ALKOHOL: 12,5 %
MALOLAKTIKA: 50 % bez malolaktické fermentace
POZNÁMKA: 42 % z modrých odrůd školeno ve dřevěných sudech
ARCHIVACE: do 2035
LIMITOVANÁ EDICE -  1 500 láhví  
 
 
 

VINAŘSTVÍ:

Dokonalé ruční řemeslo - tak odborníci charakterizují vína malého rodinného vinařství Perseval-Farge z Chamery. První vinici tu vysadili předci současných majitelů už roku 1808. Isabella a Benoist Persevalovi hospodaří s respektem k dědictví předků i přírodě, jsou držiteli certifikátu HVE a řemeslný proces výroby jim umožňuje zachovávat ve vínech autenticitu a čistotu moštových odrůd. Výsledná cuvée jsou rafinovaná a výrazná.

Za dob Benoistových rodičů patřily k domu pouhé 2 hektary vinic. Jejich syn rozšířil výmeru na dnešních 4,17 hektaru. Jedná se tedy o relativně mladé vinice, vysázené mezi lety 1982 - 1988. Dnešní průměrná roční produkce činí okolo 25 - 35 tisíc láhví ročně a skládá se ze široké škály rovných jedenácti cuvée !

Zdejší vinař nemá rád jednoduchost a tak každé z těchto cuvée je opravdovým pokladem. Je až neuvěřitelné, kolik stylů dokáže Benoist vykřesat z jediného místa. Pro Persevalovi je na prvním místě zdejší terroir, k výrobě svých vín přistupují s pokorou a úctou. Tradice kraje Champagne je pro ně zákonem nejvyšším. Tvrdí, že je to právě Terroir, jež vytváří nekonečné množství variací . A to je důvod, proč jsou jejich vína dokonalým odrazem zdejšího terroiru - všechna cuvée jsou elegantní a vytříbená až k dokonalosti.          

PRESTIŽNÍ CUVÉE JEAN-BAPTISTE:

Prestižní cuvée Jean-Baptiste (Jan Křtitel) je vlajkovou lodí vinařství, odkazuje na zakladatele domu Jeana-Baptistu Persevala. Je dokladem zručnosti Isabelly a Benoista, kteří v tomto prestižním cuvée odkrývají všechny přednosti svých terroirs. V dobách minulých se cuvée Jean-Baptiste odlišovalo od stylu ostatních vín z produkce domu Perseval-Farge, využívalo především velmi starých rezervních vín, takže mělo blíž k šampaňským oxydativního stylu. V roce 2020 představil Benoist Perseval toto cuvée ve zcela novém hávu; změnilo se jak jeho odrůdové složení, tak došlo k prodloužení doby ležení na kalech. Benoist stvořil víno mohutné a komplexní, přesto delikátní.

Jean-Baptiste je šampaňské moderního střihu, vyniká úžasnou aromatikou a širokou škálou chutí. I tak se ale stále jedná o klasické šampaňské. Benoist jej ladil skutečně dlouho (ostatně, na dlouhé dva roky úplně zmizelo z trhu), sám celý proces připodobnil k uměleckému trápení malíře, jenž nanáší barvy na plátno pomalu a s velkou rozvahou. Dlouhé a pečlivé školení propůjčilo tomuto vínu dokonalý výraz a identitu. Dík velké čistotě a mnohovrstevnatosti je cuvée Jean Baptiste přímo předurčeno k párování s pokrmy.

Kromě klasických šampaňských odrůd použil Benoist také zdejší historické odrůdy Arban, Fromenteau (Rulandské šedé) a Petit Meslier. Tyto odrůdy mají obecně vyšší kyseliny, tak potřebné v době, kdy globální oteplování sužuje evropské vinice vlnami tropických veder.

PROCES VÝROBY:

Sklizeň probíhá ručně, hrozny následně procházejí přísnou selekcí. Lisování probíhá v tradičním lisu Coquard. Většina  základního vína kvasí v termoregulačních inoxových tancích, 42 % z modrých odrůd pak ve starších sudech z francouzského dubu (3 - 4 letých). Malolaktickou fermentací prochází 50 %. Po přidání tirážního likéru jsou láhve s doposud tichým vínem uzavřeny korunkovým uzávěrem a druhotné kvašení v láhvi může začít.

Hotové šampaňské pak stráví dalších minimálně 72 měsíců na kalech, teprve potom přijde na řadu degorzáž. Po odstřelení sedimentu je víno dolito expedičním likérem s nízkou dávkou cukru (5,5 g/l). Výsledkem je rafinované a elegantní šampaňské

DEGUSTACE:

JEAN-BAPTISTE je prestižní cuvée v plném významu tohoto slova. Jedná se o skutečně mistrovské dílo, vůně i chuť jsou mnohovrstevnaté a proměňují se s každou sklenkou. Víno je zároveň absolutně čisté a zůstává velkou šampaňskou klasikou. 

Barva je zlatá, perlení velmi jemné. Ve vůni rozeznáváme aroma kdoulí, broskví, lískových oříšků, pražených mandlí a cedrového dřeva. To vše je zabaleno do půvabného minerálního hávu. Chuť je mocná, extrémně svěží a minerální. Dochuť je skutečně velmi dlouhá a vínová. Cuvée Jean-Baptiste si přímo říká o archivaci (doporučujeme alespoň 3 roky po degorzáži, jejíž datum naleznete na zadní etiketě), teprve pak se víno projeví v plné své kráse.

GASTRONOMIE:

Dokonalé gastronomické víno, doporučujeme párovat s telecími ledvinkami či brzlíkem, ale také s humrem, pečenou drůbeží nebo grilovanými masy. Servírujte při teplotě  8 - 10°C      

 

HODNOCENÍ:  
92/100 - Cellar Tracker 
 
NAŠE HODNOCENÍ:
18,5/20   
 

 
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz