Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Champagne Perseval-Farge "Jean Baptiste" Premier Cru, brut
Champagne Perseval-Farge "Jean Baptiste" Premier Cru, brut

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Champagne Perseval-Farge "Jean Baptiste" Premier Cru, brutNení skladem1 990 Kč1 645 Kč bez DPH
VINAŘSTVÍ:
Dokonalé ruční řemeslo - tak odborníci charakterizují vína malého rodinného vinařství Perseval-Farge z Chamery. První vinici tu vysadili předci současných majitelů už roku 1808. Isabella a Benoist Persevalovi hospodaří s respektem k dědictví předků i přírodě, jsou držiteli certifikátu HVE a řemeslný proces výroby jim umožňuje zachovávat ve vínech autenticitu a čistotu moštových odrůd. Výsledná cuvée jsou rafinovaná a výrazná.
Za dob Benoistových rodičů patřily k domu pouhé 2 hektary vinic. Jejich syn rozšířil výmeru na dnešních 4,17 hektaru. Jedná se tedy o relativně mladé vinice, vysázené mezi lety 1982 - 1988. Dnešní průměrná roční produkce činí okolo 25 - 35 tisíc láhví ročně a skládá se ze široké škály rovných jedenácti cuvée !
Zdejší vinař nemá rád jednoduchost a tak každé z těchto cuvée je opravdovým pokladem. Je až neuvěřitelné, kolik stylů dokáže Benoist vykřesat z jediného místa. Pro Persevalovi je na prvním místě zdejší terroir, k výrobě svých vín přistupují s pokorou a úctou. Tradice kraje Champagne je pro ně zákonem nejvyšším. Tvrdí, že je to právě Terroir, jež vytváří nekonečné množství variací . A to je důvod, proč jsou jejich vína dokonalým odrazem zdejšího terroiru - všechna cuvée jsou elegantní a vytříbená až k dokonalosti.
PRESTIŽNÍ CUVÉE JEAN-BAPTISTE:
Prestižní cuvée Jean-Baptiste (Jan Křtitel) je vlajkovou lodí vinařství, odkazuje na zakladatele domu Jeana-Baptistu Persevala. Je dokladem zručnosti Isabelly a Benoista, kteří v tomto prestižním cuvée odkrývají všechny přednosti svých terroirs. V dobách minulých se cuvée Jean-Baptiste odlišovalo od stylu ostatních vín z produkce domu Perseval-Farge, využívalo především velmi starých rezervních vín, takže mělo blíž k šampaňským oxydativního stylu. V roce 2020 představil Benoist Perseval toto cuvée ve zcela novém hávu; změnilo se jak jeho odrůdové složení, tak došlo k prodloužení doby ležení na kalech. Benoist stvořil víno mohutné a komplexní, přesto delikátní.
Jean-Baptiste je šampaňské moderního střihu, vyniká úžasnou aromatikou a širokou škálou chutí. I tak se ale stále jedná o klasické šampaňské. Benoist jej ladil skutečně dlouho (ostatně, na dlouhé dva roky úplně zmizelo z trhu), sám celý proces připodobnil k uměleckému trápení malíře, jenž nanáší barvy na plátno pomalu a s velkou rozvahou. Dlouhé a pečlivé školení propůjčilo tomuto vínu dokonalý výraz a identitu. Dík velké čistotě a mnohovrstevnatosti je cuvée Jean Baptiste přímo předurčeno k párování s pokrmy.
Kromě klasických šampaňských odrůd použil Benoist také zdejší historické odrůdy Arban, Fromenteau (Rulandské šedé) a Petit Meslier. Tyto odrůdy mají obecně vyšší kyseliny, tak potřebné v době, kdy globální oteplování sužuje evropské vinice vlnami tropických veder.
PROCES VÝROBY:
Sklizeň probíhá ručně, hrozny následně procházejí přísnou selekcí. Lisování probíhá v tradičním lisu Coquard. Většina základního vína kvasí v termoregulačních inoxových tancích, 42 % z modrých odrůd pak ve starších sudech z francouzského dubu (3 - 4 letých). Malolaktickou fermentací prochází 50 %. Po přidání tirážního likéru jsou láhve s doposud tichým vínem uzavřeny korunkovým uzávěrem a druhotné kvašení v láhvi může začít.
Hotové šampaňské pak stráví dalších minimálně 72 měsíců na kalech, teprve potom přijde na řadu degorzáž. Po odstřelení sedimentu je víno dolito expedičním likérem s nízkou dávkou cukru (5,5 g/l). Výsledkem je rafinované a elegantní šampaňské
DEGUSTACE:
JEAN-BAPTISTE je prestižní cuvée v plném významu tohoto slova. Jedná se o skutečně mistrovské dílo, vůně i chuť jsou mnohovrstevnaté a proměňují se s každou sklenkou. Víno je zároveň absolutně čisté a zůstává velkou šampaňskou klasikou.
Barva je zlatá, perlení velmi jemné. Ve vůni rozeznáváme aroma kdoulí, broskví, lískových oříšků, pražených mandlí a cedrového dřeva. To vše je zabaleno do půvabného minerálního hávu. Chuť je mocná, extrémně svěží a minerální. Dochuť je skutečně velmi dlouhá a vínová. Cuvée Jean-Baptiste si přímo říká o archivaci (doporučujeme alespoň 3 roky po degorzáži, jejíž datum naleznete na zadní etiketě), teprve pak se víno projeví v plné své kráse.
GASTRONOMIE:
Dokonalé gastronomické víno, doporučujeme párovat s telecími ledvinkami či brzlíkem, ale také s humrem, pečenou drůbeží nebo grilovanými masy. Servírujte při teplotě 8 - 10°C
