Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Champagne Perseval-Farge "Terre de Sable" Premier Cru, brut
Champagne Perseval-Farge "Terre de Sable" Premier Cru, brut

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Champagne Perseval-Farge "Terre de Sable" Premier Cru, brutSkladem1 190 Kč983 Kč bez DPH
VINAŘSTVÍ:
Dokonalé ruční řemeslo - tak odborníci charakterizují vína malého rodinného vinařství Perseval-Farge z Chamery. První vinici tu vysadili předci současných majitelů už roku 1808. Isabella a Benoist Persevalovi hospodaří s respektem k dědictví předků i přírodě, jsou držiteli certifikátu HVE a řemeslný proces výroby jim umožňuje zachovávat ve vínech autenticitu a čistotu moštových odrůd. Výsledná cuvée jsou rafinovaná a výrazná.
Za dob Benoistových rodičů patřily k domu pouhé 2 hektary vinic. Jejich syn rozšířil výmeru na dnešních 4,17 hektaru. Jedná se tedy o relativně mladé vinice, vysázené mezi lety 1982 - 1988. Dnešní průměrná roční produkce činí okolo 25 - 35 tisíc láhví ročně a skládá se ze široké škály rovných jedenácti cuvée !
Zdejší vinař nemá rád jednoduchost a tak každé z těchto cuvée je opravdovým pokladem. Je až neuvěřitelné, kolik stylů dokáže Benoist vykřesat z jediného místa. Pro Persevalovi je na prvním místě zdejší terroir, k výrobě svých vín přistupují s pokorou a úctou. Tradice kraje Champagne je pro ně zákonem nejvyšším. Tvrdí, že je to právě Terroir, jež vytváří nekonečné množství variací . A to je důvod, proč jsou jejich vína dokonalým odrazem zdejšího terroiru - všechna cuvée jsou elegantní a vytříbená až k dokonalosti.
PROCES VÝROBY:
Sklizeň probíhá ručně, hrozny následně procházejí přísnou selekcí. Lisování probíhá v tradičním lisu Coquard. Většina základního vína kvasí v termoregulačních inoxových tancích, 25 % pak ve starších sudech z francouzského dubu (3 - 4 letých). 80 % následně projde i malolaktickou fermentací. Po přidání tirážního likéru jsou láhve s doposud tichým vínem uzavřeny korunkovým uzávěrem a druhotné kvašení v láhvi může začít. Hotové šampaňské pak stráví dalších minimálně 60 měsíců na kalech, teprve potom přijde na řadu degorzáž. Po odstřelení sedimentu je víno dolito expedičním likérem s velmi nízkou dávkou cukru (1,3 g/l). Výsledkem je rafinované a elegantní šampaňské
DEGUSTACE:
Cuvée TERRE DE SABLE (Písečná zem) patří mezi nejvyhledávanější vína domu Perseval-Farge. Jak už název napovídá, hrozny pocházejí výhradně z písčitých parcel, výsledkem je šampaňské překvapující nejen harmonií, ale i delikátností a bohatostí chutí. Šampaňské Terre de Sable je dokonalým otiskem tohoto specifického terroiru.
Na první pohled upoutá zlatou barvou, perlení je velice jemné a dlouhotrvající, k hladině stoupá jen slabý řetízek miniaturních bublinek. V nose poznáváme aroma kdoulí, medu, broskví, žlutých hrušek, kandovaného zázvoru a lískových oříšků. Oproti tomu na patře je víno velmi jemné až hravé a velice svěží. V delikátním závěru rozkrýváme chuť lískových oříšků, citrusových plodů a sušených meruněk.
GASTRONOMIE:
Terre de Sable je klasickým gastronomickým šampaňským. Dokonalé je párování s hu-mrem, grilovanými krevetami či pečenými bílými rybami. Servírujte při teplotě 8 - 10°C
.jpg)