Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Château-Chalon «Vin Jaune» 2012 - BIO, Domaine Berthet-Bondet

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Château-Chalon «Vin Jaune» 2012 - BIO, Domaine Berthet-BondetNení skladem1 590 Kč1 314 Kč bez DPH
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Proslulá je dodnes zdejší specifická odrůda Savagnin, z níž se tu vyrábí neméně slavné «Žluté víno». Nejdokonalejším charakterem pak vynikají ta, pro jejichž výrobu byly použity hrozny z nejlepší jurské oblasti «Château-Chalon». Tyto Grand Cru vinice zaujímají pouhých 50 hektarů v okolí stejnojmenné malebné obce, ležící na vrcholku jedné ze zdejších stolových hor.
VINAŘSTVÍ:
Jean Berthet-Bondet a jeho vinařství jsou nezpochybnitelnou ikonou apelace Château-Chalon. Vinařství vystavěné na skalnatém ostrohu doslova vévodí této malebné vesničce a okolním vinicím. Vinařství Berthet-Bondet je relativně mladé. Bylo založeno teprve v osmdesátých letech minulého století. Manželé Jean ani Chantal Bethet-Bondetovi dokonce nepochází z žádné vinařské rodiny - tím více je fascinující, že se během krátkého času stali zosobněním zdejších vín !
Jeanova rodina pochází z Oyonnax a po generace se zabývala řemeslnou výrobou (patří mezi pionýry ve výrobě brýlí s plastovými obroučkami ve Francii) Jean se však chtěl vydat jiným směrem, a protože ho vždy přitahovalo vše spojené s půdou a přírodou, rozhodl se pro studia agronomie na univerzitě v Montpellier, kde se seznámil se svou budoucí ženou. Po jedné ze stáží, kterou absolvoval v Château-Chalon, si ujasnil, kam by rád směroval své budoucí profesní kroky. A tak, když se roku 1984 naskytla možnost koupit vinařství přímo v obci Château-Chalon, neváhal ani minutu. Vinařství jej uchvátilo už polohou - jedná se o jedno z nejkrásnějších míst obce s nádherným výhledem do kraje. Centrální část domu s klenutými sklepy je ze 16. století víno se tu vyrábělo od nepaměti. Rozloha vinic vinařství Domaine Berthet-Bondet je přibližně 15 hektarů, z nichž 4,5 patří do apelacei Château-Chalon.
PROCES VÝROBY:
Sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou nejprve zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně (za použití vlastních místních kvasinek) a v nerezových tancích, následuje dlouhé školení vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, samozřejmě bez přetáčení a dolévání. Na povrchu vína se utvoří kvasinkový závoj chránící jej před přílišnou oxidací a rychlým odpařováním. Po zákonem stanovené době (minimálně 6 let a tři měsíce) je víno připraveno k jemné filtraci a stáčení do láhví. Původní objem vína byl redukován asi o třetinu (z každého litru zbývá něco kolem 62 cl., proto se Vin Jaune stáčí do typických láhví typu clavelin o objemu 62 cl.). Během stáčení do láhví již není potřeba používat síru, neboť víno je již chráněno předchozí oxidací (kombinace SO₂ s aldehydy).
ROČNÍK 2012
Velmi komplikovaný ročník, extrémně deštivý. Vinaři bojovali s rizikem plísní a dalších chorob. Pršelo takřka po clý vinařský rok. Tak mokré počasí panovalo naposledy v roce 1977. Léto sice přineslo o něco více slunečního svitu, přesto srážky byly i nadále časté. Všem bylo jasné, že sklizeň bude velmi malá. Ta začala 20. září (pro apelaci Château-Chalon), respektive 1. října. Minimální úroda však přinesla překvapivě koncentrované hrozny s krásnou strukturou. Doporučujeme však vybírat od prvotřídních pěstitelů.
DEGUSTACE:
Vin Jaune je prostě klasika, ze všeho nejvíc připomíná Sherry Manzanilla (které je ovšem vyráběno zcela odlišnou metodou a nemá tak dokonalý charakter).
Barva je výrazně zlatá. Víno je prozatím velmi mladé, proto ve vůni převažuje aroma kvasinek, cítit ale můžeme též vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy a koření. I přes své mládí je toto víno již dnes krásně pitelné. V ústech je silné a robustní, přesto velmi živé a překypující bohatstvím chutí. Cítíme opět vlašské a lískové ořechy, mandle, kari, lanýže... Tuto aromatickou mohutnost vyvažují jemnost, elegance a nečekaný minerální závěr, činící toto silné víno překvapivě svěžím.
Neuvěřitelná šíře uplatnění v gastronomii je až překvapující: foie-gras, hlemýždi, drůbeží maso se smetanovými omáčkami (ideálně se smrži), vyzrálý sýr Comté, exotická a kořeněná kuchyně (hlavně kari a šafrán), ořechové dezerty a hořká čokoláda.
Nepřekonatelná je však kombinace se sladkovodními rybami (štika, okoun, pstruh) nebo s humrem - připravovanými samozřejmě ve smetanových omáčkách s výraznějším kořením.
Servírujte při teplotě 12 - 14° C. Dekantujte několik hodin předem !!
HODNOCENÍ: