Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Jura
  3. Vin Jaune
  4. Château-Chalon «Vin Jaune» 2012 - BIO, Domaine Berthet-Bondet

Château-Chalon «Vin Jaune» 2012 - BIO, Domaine Berthet-Bondet

Slavné «Žluté víno» od ikonického vinařství prestižní apelace - bohaté, opulentní a takřka nesmrtelné víno  / Objem: 0,62 l

  REGION: JURA AOP: Château-Chalon ODRŮDA: 100% Savagnin (Tramín bílý) STÁŘÍ KEŘŮ: 30 let TERROIR: opuka s období Liasu ROČNÍK: 2012 ALKOHOL: 14 % DOP... celý popis
Dostupnost
Není skladem
1 590 Kč
1 314 Kč
bez DPH
Momentálně není k dispozici
Číslo produktu:3006
Výrobce:Domaine Berthet-Bondet
Kompletní specifikace

 

REGION: JURA
AOP: Château-Chalon
ODRŮDA: 100% Savagnin (Tramín bílý)
STÁŘÍ KEŘŮ: 30 let
TERROIR: opuka s období Liasu
ROČNÍK: 2012
ALKOHOL: 14 %
DOPORUČENÁ ARCHIVACE: 50 a více let 
 

 

Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším 20 000!! Proslulá je dodnes zdejší specifická odrůda Savagnin, z níž se tu vyrábí neméně slavné «Žluté víno». Nejdokonalejším charakterem pak vynikají ta, pro jejichž výrobu byly použity hrozny z nejlepší jurské oblasti «Château-Chalon». Tyto Grand Cru vinice zaujímají pouhých 50 hektarů v okolí stejnojmenné malebné obce, ležící na vrcholku jedné ze zdejších stolových hor.  

 

VINAŘSTVÍ:

Jean Berthet-Bondet a jeho vinařství jsou nezpochybnitelnou ikonou apelace Château-Chalon. Vinařství vystavěné na skalnatém ostrohu doslova vévodí této malebné vesničce a okolním vinicím. Vinařství Berthet-Bondet je relativně mladé. Bylo založeno teprve v osmdesátých letech minulého století. Manželé Jean ani Chantal Bethet-Bondetovi dokonce nepochází z žádné vinařské rodiny - tím více je fascinující, že se během krátkého času stali zosobněním zdejších vín ! 

Jeanova rodina pochází z Oyonnax a po generace se zabývala řemeslnou výrobou (patří mezi pionýry ve výrobě brýlí s plastovými obroučkami ve Francii) Jean se však chtěl vydat jiným směrem, a protože ho vždy přitahovalo vše spojené s půdou a přírodou, rozhodl se pro studia agronomie na univerzitě v Montpellier, kde se seznámil se svou budoucí ženou. Po jedné ze stáží, kterou absolvoval v Château-Chalon, si ujasnil, kam by rád směroval své budoucí profesní kroky. A tak, když se roku 1984 naskytla možnost koupit vinařství přímo v obci Château-Chalon, neváhal ani minutu. Vinařství jej uchvátilo už polohou - jedná se o jedno z nejkrásnějších míst obce s nádherným výhledem do kraje. Centrální část domu s klenutými sklepy je ze 16. století víno se tu vyrábělo od nepaměti. Rozloha vinic vinařství Domaine Berthet-Bondet je přibližně 15 hektarů, z nichž 4,5 patří do apelacei Château-Chalon. 

 

 

PROCES VÝROBY:

Sklizeň je striktně ruční. Hrozny jsou nejprve zbaveny třapin a poté lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení probíhá spontánně (za použití vlastních místních kvasinek) a v nerezových tancích, následuje dlouhé školení vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, samozřejmě bez přetáčení a dolévání. Na povrchu vína se utvoří kvasinkový závoj chránící jej před přílišnou oxidací a rychlým odpařováním. Po zákonem stanovené době (minimálně 6 let a tři měsíce) je víno připraveno k jemné filtraci a stáčení do láhví. Původní objem vína byl redukován asi o třetinu (z každého litru zbývá něco kolem 62 cl., proto se Vin Jaune stáčí do typických láhví typu clavelin o objemu 62 cl.). Během stáčení do láhví již není potřeba používat síru, neboť víno je již chráněno předchozí oxidací (kombinace SO₂ s aldehydy).      

ROČNÍK 2012

Velmi komplikovaný ročník, extrémně deštivý. Vinaři bojovali s rizikem plísní a dalších chorob. Pršelo takřka po clý vinařský rok. Tak mokré počasí panovalo naposledy v roce 1977. Léto sice přineslo o něco více slunečního svitu, přesto srážky byly i nadále časté. Všem bylo jasné, že sklizeň bude velmi malá. Ta začala 20. září (pro apelaci Château-Chalon), respektive 1. října. Minimální úroda však přinesla překvapivě koncentrované hrozny s krásnou strukturou. Doporučujeme však vybírat od prvotřídních pěstitelů.                                                       

 

DEGUSTACE:

Vin Jaune je prostě klasika, ze všeho nejvíc připomíná Sherry Manzanilla (které je ovšem vyráběno zcela odlišnou metodou a nemá tak dokonalý charakter).

Barva je výrazně zlatá. Víno je prozatím velmi mladé, proto ve vůni převažuje aroma kvasinek, cítit ale můžeme též vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy a koření. I přes své mládí je toto víno již dnes krásně pitelné. V ústech je silné a robustní, přesto velmi živé a překypující bohatstvím chutí. Cítíme opět vlašské a lískové ořechy, mandle, kari, lanýže... Tuto aromatickou mohutnost vyvažují jemnost, elegance a nečekaný minerální závěr, činící toto silné víno překvapivě svěžím.

GASTRONOMIE:

Neuvěřitelná šíře uplatnění v gastronomii je až překvapující: foie-gras, hlemýždi, drůbeží maso se smetanovými omáčkami (ideálně se smrži), vyzrálý sýr Comté, exotická a kořeněná kuchyně (hlavně kari a šafrán), ořechové dezerty a hořká čokoláda.

Nepřekonatelná je však kombinace se sladkovodními rybami (štika, okoun, pstruh) nebo s humrem - připravovanými samozřejmě ve smetanových omáčkách s výraznějším kořením. 

Servírujte při teplotě 12 - 14° C. Dekantujte několik hodin předem !!  

 

HODNOCENÍ

95/100 - Wine Searcher
17,5/20 - La Revue du Vin de France
 

 

Zboží zařazeno v kategoriích
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz