Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Bordeaux
- Červená vína
- Château Miller La Cerda Bordeaux Supérieur 2009
Château Miller La Cerda Bordeaux Supérieur 2009

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Château Miller La Cerda Bordeaux Supérieur 2009Není skladem620 Kč512 Kč bez DPH
Bordeaux - asi nejznámější a nejslavnější vinařský region světa. A když se řekne Bordeaux, většina milovníků vín si vybaví především zdejší slavná červená vína.
HISTORIE:
Vína hraběte Alexandera Millera de La Cerdy jsou vína plná radostí a historie. Tento aristokrat, honorární konzul v Biaritzu, má skutečně bohatý rodokmen. Na etiketě vidíme jeho prapředka Louise de La Cerdu - hraběte de Talmont sur Gironde. Tento francouzský admirál z dob stoleté války byl vnukem španělského Infanta Fernanda de La Cerdy, nejstaršího syna kastilského krále Alfonse X., a Blanky Francouzské, dcery krále Ludvíka IX. Svatého. Dějinné zvraty (i osobní peripetie) zavály jeho potomky nejprve na území dnešní Belgie a koncem XVIII. století do Ruska, kde kvůli nedovolenému souboji nalezl azyl Jacques de Castro de La Cerda, budoucí guvernér pevnosti v Revelu (dnešní Talin). V Rusku se rod udrží až do říjnové revoluce 1917, během níž bolševici zavraždí Alexandera Valentinoviče de Roberti de Castro de La Cerda, generála dělostřelectva carské armády. Zbytek rodiny prchá do emigrace v Biaritzu, včetně generálovy dcery Eleny Alexandrovny, provdané za Alexandera von Millera, někdejšího šéfa carské kanceláře a náměstka ministra zahraničí - potažmo dědečka a babičky současného majitele Château Miller La Cerda, pana Alexandera Millera de La Cerdu.
Zajímavé předky má rovněž Alexanderova manželka Anna, hraběnka de Tolstoj. I její rodina opustila Rusko po bolševické revoluci a podle jména si lze snadno domyslet, že je praprapra..vnučkou slavného ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého.
VINAŘSTVÍ:
O zámek a vinařství, náležející k dědictví po předcích, se manželé Millerovi začali starat od roku 2000. Do budovy, vinic i technického zázemí následně ivestovali velké prostředky a prvním vinifikovaným ročníkem se stal ročník 2004. Během několika málo let si vína Château Miller La Cerda získala množství fanoušků z řad milovníků vín i profesionálů. Nalezneme je na lístcích významných hotelů a restaurací, jako je např. Hotel Ritz v Paříži. Mezi jejich velké obdivovatele patří i Vévodkyně z Kentu.
Vinařství nalezneme na pravém břehu řeky Garonny, v srdci apelace Entre-Deux-Mers. Tato oblast je známá především svými lehkými a svěžími bílými víny, která těží ze zdejšího jílovitého terroiru. Avšak vinice obklopující Château Miller La Cerda se vyznačují jílovito-štěrkovým terroirem. Ten, společně s dokonalou expozicí vinic, dává nejlépe vyniknout červené odrůdě Merlot. Výrobní prostory vinařství prošly roku 2013 zásadní rekonstrukcí, sklepy se zdvojnásobily, staré technologie nahradily nové fermentační nádrže, včetně jedné podzemní. Pro následné školení vína se zde používají jednoleté barikové sudy od nejlepších bednářů Francie. Nové sudy tu nepoužívají z důvodu zachování přirozené harmonie taninů a ovocných tónů. Alexandre je zastáncem tradiční výroby, spočívající v harmonii všech složek vína a v respektu k charakteristické chuti každého ročníku. Říká : « Raději vyrábíme vína přirozená, než biodynamická».
Alexanderův smysl pro perfekcionalismus dokládá skutečnost, že na trh uvádí pouze vína splňující jeho představu o dokonalosti. Pokud si není jist, raději mošt kompletně prodá a daný ročník nevyrobí. V nabídce tak v současné době chybí ročníky 2013 a 2016.
DEGUSTACE:
Dnes již legendární ročník 2009. Z dokonalého ročníku těžila nejen vína postavená na Cabernet Sauvignonu, ale také ta vyrobená z převahou Merlotu - tedy v případě, že konkrétní vinař byl velmi obezřetný. Odrůda Merlot totiž bývá lehce náchylná k přezrávání, jež sebou přináší přemíru džemových tónů i vyšší alkohol. Alexnadre Miller se tomuto úskalí bravurně vyhnul a jeho Bordeaux vyrobené ze 100% odrůdy Merlot patří mezi ta, která oplývají jemností a elegancí.
Barva je světle rubínová s lehce okrovým nádechem. Aroma je dokonale vyzrálé, kromě jemných ovocných tónů cítíme též lehký podtón lesního podrostu a kůže. V ústech pak víno udivuje dokonalou elegancí a vyzrálostí. Taniny jsou již plně obroušené a hebké. I přes svůj věk si víno uchovává příjemnnou svěžest. Závěr je gurmánsky dlouhý.
GASTRONOMIE:
Grilovaná masa, tvrdé a vyzrálé kravské sýry Comté či Beaufort
Servírujte při teplotě 16 - 17 ° C.