Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Champagne
- Coteaux Champenois blanc, Perseval-Farge
Coteaux Champenois blanc, Perseval-Farge

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Coteaux Champenois blanc, Perseval-FargeSkladem1 790 Kč1 479 Kč bez DPH
VINAŘSTVÍ:
Dokonalé ruční řemeslo - tak odborníci charakterizují vína malého rodinného vinařství Perseval-Farge z Chamery. První vinici tu vysadili předci současných majitelů už roku 1808. Isabella a Benoist Persevalovi hospodaří s respektem k dědictví předků i přírodě, jsou držiteli certifikátu HVE a řemeslný proces výroby jim umožňuje zachovávat ve vínech autenticitu a čistotu moštových odrůd. Výsledná cuvée jsou rafinovaná a výrazná.
Za dob Benoistových rodičů patřily k domu pouhé 2 hektary vinic. Jejich syn rozšířil výmeru na dnešních 4,17 hektaru. Jedná se tedy o relativně mladé vinice, vysázené mezi lety 1982 - 1988. Dnešní průměrná roční produkce činí okolo 25 - 35 tisíc láhví ročně a skládá se ze široké škály rovných jedenácti cuvée !
Zdejší vinař nemá rád jednoduchost a tak každé z těchto cuvée je opravdovým pokladem. Je až neuvěřitelné, kolik stylů dokáže Benoist vykřesat z jediného místa. Pro Persevalovi je na prvním místě zdejší terroir, k výrobě svých vín přistupují s pokorou a úctou. Tradice kraje Champagne je pro ně zákonem nejvyšším. Tvrdí, že je to právě Terroir, jež vytváří nekonečné množství variací . A to je důvod, proč jsou jejich vína dokonalým odrazem zdejšího terroiru - všechna cuvée jsou elegantní a vytříbená až k dokonalosti.
TICHÉ VÍNO - COTEAU CHAMPENOIS
Nenechte se mýlit! Oblast Champagne neprodukuje pouze bublinky, byť ty tvoří drtivou většinu zdejších vín, ale setkat se tu můžeme i s víny tichými. Tato vína mohou být bílá, červená a dokonce i růžová. Označují se Coteau(x) Champenois a mají vlastní AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) a mohou pocházet z kterékoliv části celého vinařského regionu Champagne.
"Toto cuvée vzniká z přesvědčení, že víno se rodí ve vinici a veškerou svoji energii čerpá pouze ze svého terroiru. My jen můžeme toto dědictví sdílet."
Takto o svém unikátním cuvée hovoří Benoist a Henry Persevalovi, jinak otec a syn. Pro jeho výrobu použili jak klasickou odrůdu Chardonnay, tak zdejší prastaré odrůdy Arbane, Petit Meslier a Fromenteau.
ARBANE je odrůda velice poddajná, lehká a svěží, s jemným pepřovým podtónem. Toto bílé hrozno je oproti Chardonnay mnohem drobnější. Nevýhodou jsou malé výnosy a velká náchylnost k různým chorobám a plísním.
PETIT MESLIER je ceněn pro svoji schopnost uchovávat kyseliny i ve velmi teplých ročnících, vínům propůjčuje především ovocné tóny zralých jablek.
FROMENTEAU je další ze čtyř starých šampaňských odrůd. (Jedná se v podstatě o starý název pro Pinot gris (Rulandské šedé). V Burgundsku se kdysi používalo též označení Beurot. Pro Fromenteau jsou charakteristické tóny zralého tropického ovoce.
Obecně je pro výrobu Coteau Champenois zapotřebí jen těch nejkvalitnějších, nejvyzrálejších a nejzdravějších hroznů, což se logicky odráží i v jejich ceně. Avšak díky současným klimatickým změnám jsou dnes tato vína vysoce kvalitní a nijak si nezadají s velkými burgundskými, která se však aktuálně prodávají za ceny takřka astronomické. Nuže, nastal čas objevit šampaňské bez bublinek!
DEGUSTACE
Zářivě zlatá barva a svůdné aroma bílého ovoce a ušlechtilého dřeva. Chuť je mohutná a přináší na patro paletu zralého ovoce - cítíme intenzivní tóny citrusových plodů, bílých broskví a žlutého melounu. Po chvilce můžeme ucítit jemný náznak zralých jablek a vanilky. To vše je zabaleno do lahodné máslovosti a dlouhé dochuti vládne výrazná mineralita. Celkově se jedná o mimořádně komplexní a strukturované víno. Ve vůni je víno poměrně plné a intenzívní, minerálně-ovocné (citrusy, lehce navinulá jablka, bílá broskev, žlutý meloun), s tóny másla, jogurtu a briošků. Chuť jde podstatně více do citrusů, přidává se vanilka. Mnohem komplexnější, plnější a strukturovanější než předešlé, s dlouhou perzistencí. Stylově nabité tělnaté Champagne bez bublin
GASTRONOMIE:
Dokonalé gastronomické víno, doporučujeme párovat se složitějšími úpravami ryb a kořských plodů, dále s drůběžím a vepřovým masem s nejrůznějšími omáčkami.
Servírujte při teplotě 12 - 14°C