Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant d´Alsace
- Crémant d´Alsace «Prestige» brut blanc, Domaine Saint-Rémy
Crémant d´Alsace «Prestige» brut blanc, Domaine Saint-Rémy
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant d´Alsace «Prestige» brut blanc, Domaine Saint-RémySkladem420 Kč347 Kč bez DPH
Crémant d´Alsace. - osobité šumivé víno ze slavného vinařského regionu Francie. Do velké rodiny francouzských Crémantů byla tato skvělá šumivá vína zařazena dekretem z 24. srpna 1976 a dnes představuje nejrozšířenější a nejprodávanější francouzský sekt. Roční produkce se pohybuje okolo 310 000 hektolitrů, tedy asi 4 miliony láhví. 79 % se vypije ve Francii, zbytek tvoří export.
DOMAINE SAINT-RÉMY
Vinařská rodina Ehrhart působí v Alsasku již od roku 1725 ! Ehrhartovi sídlí ve vesnici Wettolsheim, pět kilometrů západně od Colmaru. Obhospodařují celkem 24 hektarů, včetně čtyř Grand crus (Hengst, Brand, Goldert a Schlossberg). Specializují se především na Riesling a Pinot Gris, ale ve vinicích najdeme též Pinot Noir, Pinot Auxerrois, Sylvaner a Chardonnay. Ehrhartovi věří, že neuvěřitelná rozmanitost jejich terroirů vyžaduje též separátní vinifikaci.
CRÉMANT D´ALSACE PRESTIGE
Hrozny pro výrobu tohoto šumivého vína pocházejí z unikátního terroiru Val Saint Grégoire, jež se nachází v srdci Alsaska mezi Wintzenheimem a Munsterem. Před mohutnými dešti je tento sluncem zalitý terroir chráněn pohořím Vogéz. Půda je tu kamenitá a písčitá na rozložených žulách (Chardonnay) a opukovo-vápencovém podloží. Speciální mikroklima dává zdejším vínům mimořádnou aromatickou bohatost a koncentraci, přičemž zůstává zachována jemnost a finesa.
PROCES VÝROBY
Veškeré hrozny jsou sklízeny ručně a tříděny již ve vinicích. Následně jsou šetrně lisovány a procházejí dlouhou, tradiční fermentací s nativními kvasinkami. Vína zůstávají na jemných kalech asi 6 – 8 měsíců. Vzhledem k neuvěřitelné rozmanitosti terroirů (od žuly po vápenec a písky) a pomalé vinifikaci, jsou finální vína bohatá na opulentní aromata a vycizelována s nápadnou mineralitou a čistou kyselinkou. Po ukončení druhotné fermentace zůstává tento crémant ležet dalších 36 měsíců na kalech.
DEGUSTACE:
Velmi příjemné a svěží víno citrusové lehkosti. Světle žlutá barva se zlatými odlesky. Vůně čerstvého ovoce (mirabelky, švestky a letní jablka) se snoubí s jemnými podtóny vlašských ořechů a bylinek. V ústech je víno velmi čerstvé a osvěžující. K jemným tónům akátového medu a broskví se postupně přidává chuť opékaných briošek, ale také letních jablek a citronové kůry. Komplexní struktura přináší na patro jemnou a ovocnou nasládlost, zabalenou do přitažlivé kyselinky. Středně dlouhý a opojný závěr.
GASTRONOMIE
HODNOCENÍ
