Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant de Bourgogne
- Crémant de Bourgogne blanc brut 2017, Domaine Thomas-Collardot
Crémant de Bourgogne blanc brut 2017, Domaine Thomas-Collardot

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant de Bourgogne blanc brut 2017, Domaine Thomas-CollardotSkladem650 Kč537 Kč bez DPH
Domaine Thomas-Collardot je miniaturní, avšak velmi prestižní vinařství, jehož otěže třímá sympatická Jacqueline Collardotová. Vinice získala dědictvím po rodičích (matka pocházela z vinařské rodiny Chavy a otec z rodiny Thomas) a pod svou správu je převzala roku 2010 - do té doby je měl pronajaté Hubert Chavy a jeho bratr Philippe. Své parcely Jacqueline obhospodařuje výhradně ručně, pro obdělávání vinic využívá koně, to aby se co nejvíce zabránilo přílišnému sesedání zeminy na vinicích. Proto tu nenajdete téměř žádnou mechanizaci.
Thomas-Collardot je vinařství s velmi malou produkcí a mimo radar i mnoha znalců Burgundska. Otázkou zůstává, jak dlouho ještě. Z každého doušku je patrná výrazná osobitost, každé jednotlivé cuvée plně reflektuje charakter dané parcely. Všechna vína jsou komplexní a elegantní, sofistikovaně minerální, tělnatá a přitom plná energie a svěží, oplývající pestrou aromatickou paletou.
LOUIS PICAMELOT
Maison Louis Picamelot, vedený Philippem Chautardem, je prestižní výrobce šumivých vín kategorie crémant de Bourgogne. Kromě vlastní produkce Philippe Chautard spolupracuje i s několika malými burgundskými vinaři, kteří nemají potřebné technologie ani kapacitu na uskutečnění závěrečné fáze výroby šumivých vín, což je i tento případ. Tomuto procesu se říká
PRISE DE MOUSSE
doslova «vložení pěny». Vinaři Philippovi dodají hotové základní bílé víno, tzv vin claire, to je nalahvováno a proces prise de mousse může započít. Během této výrobní fáze, v jejímž úvodu je do vína přidána směs kvasinek a cukru - tzv. liquer de tirage, proběhne druhotné kvašení v láhvi, tzv. méthode traditionelle, neboli tradiční (čili šampaňská) metoda. Teprve nyní se tiché víno promění ve víno šumivé. Po skončení druhotného kvašení zůstává víno ve sklepě ležet na kalech ještě dalších alespoň 16 měsíců (při teplotě mezi 12 -15 °C.). Teprve pak přijde na řadu odstřelení - tzv. degorzáž, doplnění chybějícího vína expedičním likérem a definitivní uzavření láhve korkem, zajištěným drátěným košíčkem. Přesný datum degorzáže naleznete na zadní etiketě každé láhve - víno se doporučuje otevřít po uplynutí alespoň šesti měsíců od tohoto data, neboť každý crémant potřebuje určitý čas pro harmonizaci.
DEGUSTACE
Barva je zářivě žlutá se slámovými odlesky, perlení jemné a dlouhotrvající. Vůně je čistá, jemně kořenitá a intenzivně ovocná. Cítíme především citronovou kůru, ale po delším odvětrání lze detekovat nasládlé tóny dortového korpusu. Chuť je nesmírně šťavnatá a podmanivá. Cítíme exotické ovoce, citrusy, grapefruity a zelená jablka. Dlouhý závěr přináší na patro úžasnou křídovou suchost.
GASTRONOMIE
plody moře, rybí salátek, jemné úpravy ryb.
Servírujte při teplotě 8 -10 ° C.