Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant de Bourgogne
- Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Grande Cuvée «Pinot noir d´Édouard» 2016 extra brut, Dominique Gruhier
Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Grande Cuvée «Pinot noir d´Édouard» 2016 extra brut, Dominique Gruhier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs, Grande Cuvée «Pinot noir d´Édouard» 2016 extra brut, Dominique GruhierNení skladem550 Kč455 Kč bez DPH
Domaine de l'Abbaye du Petit Quincy je nádherná cisterciánská usedost ze XIII. století, nacházející se v oblasti Tonnerrois, v nejsevernější části Burgundska, poblíž slavné vinařské obce Chablis. Vinařská tradice je tu neodlučně spjata se staletou historií starobylého cisterciáckého opatství v Quincy - v pořadí šesté odnože kláštera v Pontigny, založeného v roce 1212. Až do 16. století obhospodařovali místní vinohrady sami mniši, následně na klášterním majetku hospodařili zdejší vinaři. Vše se změnilo během bouřlivých let za Velké francouzské revoluce, kdy bylo vinařiství roku 1792 prodáno coby národní majetek. Funkční zůstala Domaine až do začátku první světové války, do roku 1914. Následovalo období zmaru a chátrání. Po 76 letech nečinnosti se roku 1990 usedlosti ujímá rodina Gruhier, aby v cisterciánských sklepích obnovila zašlou slávu vinařství. V čele společnosti dnes stojí Dominique Gruhier, který postupně rozšířil výměru rodinných vinic na současných 25 heltarů, když přikoupil další vinohrady na parcelách obcí Épineuil, Tonnerre a Chablis, tedy v těch nejkrásnějších climats tohoto nejsevernějšího burgundského regionu.
Systematický Dominique neustále zvyšuje kvalitu a prestiž svého vinařství. Jeho blahodárné zásahy vidíme všude - od vinic až po sklep. Velký důraz klade na organické hospodaření, kvalitu sklízených hroznů a jejich následné třídění, na dokonalé identifikaci jednotlivých terroirů, precizním procesu vyzrávání hotových vín i na co nejmenší použití síry během vinifikačních procesů. Ve vinařství, jehož vinice jsou důsledně ekologicky obhospodařovány, aktuálně probíhá ekologocká konverze.
GRAND CUVÉE - PINOT D´ÉDOUARD
Tento Crémant Blanc de Noirs je skutečný šperk ve své katagorii. Je pikantní, elegantní, vyniká aromatickou složitostí hodné velkého Pinotu Noir. Tóny červeného ovoce se mísí se sladkým kořením s nádechem iodizované chuti. Dokonalé potěšení pro vaše chuťové pohárky.
Gruhiérovým záměrem bylo vytvořit šumivé víno kategorie Blanc de Noirs v co nejčistější formě. S necelými 4 gramy v dozáži jej posunul do kategorie Extra brut. A kromě toho, s pouhými 48 mg/l siřičitanu se takřka dotýká kategorie naturálních vín. Základ vína tvoří ročník 2016, doplněný tzv. "solerou" - směsí starších ročníků. Tiché víno nejprve zrálo v menších dubových kádích (400 litrů) po dobu sedmi měsíců, po druhotném kvašení, během nějž se tiché víno přetvořilo ve víno šumivé, zrálo dalších 30 měsíců na kalech. Teprve pak došlo k odstřelení sedimentu a finálnímu uzavření korkovou zátkou a drá-těným košíčkem.
DEGUSTACE
Svůdně jiskrná sytě zlatá barva. Perlení je velmi jemné a dlouhotrvající. Aroma červeného ovoce a citrusových plodů se mísí s tóny briošek. Chuť je opulentní, cítíme červený rybíz, višně, citrusové plody, ale také sladké koření, bílý pepř. Minerální a slaný závěr je poži-vačně šťavnatý a dlouhý, prozrazující eleganci dominantního ročníku 2016.
GASTRONOMIE
Tento rafinovaný crémant je nejen ideálním aperitivem, ale především se skvěle snoubí se složitějšími pokrmy. Skvěle doprovodí předkrmy jako např. husí foie gras s fíkovým chutney či ke klasické hovězí carpaccio. Pokud jde o hlavní chod, lze jej servírovat třeba s telecí pečení s hříbkovou omáčkou. Pokud zvolíte sýr, ideání volbou bude kozí z Mâ-connais.
Servírujte při teplotě 9 - 10°C.