Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant de Bourgogne
- Crémant de Bourgogne Cuvée "En Espoutières" Millésime 2019 extra-brut, Louis Picamelot
Crémant de Bourgogne Cuvée "En Espoutières" Millésime 2019 extra-brut, Louis Picamelot

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant de Bourgogne Cuvée "En Espoutières" Millésime 2019 extra-brut, Louis PicamelotSkladem595 Kč492 Kč bez DPH
Maison Louis Picamelot byl založen roku 1926, tedy ještě dávno před ustanovením klasifikace Crémant de Bourgogne. Do roku 1975 tak vinařství vyrábělo "Vin Mousseux" a patřilo mezi vůbec první vinařské domy v Rully produkující šumivá vína. Maison Louis Picamelot neustále rozšiřuje své parcely a jeho produkce dnes čítá kolem 350 tisíc láhví, z toho 170 tisíc jich připadá na Crémant de Bourgogne.
HISTORICKÁ VINICE "EN ESPOUTIÈRES"
Toto je nádherný příběh znovuzrození jednoho zapomenutého terroiru narozeného už na počátku 13. století. Vinice Époutières je nejstarší datovanou a lokalizovanou vinicí v Talantu - obce, ležící na samém okraji lidnatého Dijonu. První zmínka o vinici pochází z roku 1226, kdy se o ní dozvídáme prostřednictvím darovací listiny, sepsané mezi zdejším pánem Barthélemym d'Aufré a převorstvím Bonvaux.
O znovuobnovení této historické vinice rozhodlo jedno náhodné setkání. V roce 2012 se totiž potkali majitel Maison Louis Picamelot Philippe Chautard a starosta Talantu Gilbert Menute. Spojeni stejnou vášní, rozhodli se obnovit někdejší slávu zaniklých vinic, respektive těch, které během uplynulých věků nestačilo pohltit město Dijon. Philippe Chautard si od Talantu pronajal několik historických parcel a dal se do práce. Jako první přišla v roce 2016 na řadu dvouhektarová parcela Les Éspoutières, ležící ve svahu s úchvatným výhledem na nedaleké jezero Kir, za nímž se rýsují výškové budovy Dijonu. Vinici osázel s pomocí studentů Vinařské školy v Beaune. Celkem vysadili jedenáct tisíc hlav tradičních odrůd Chardonnay a Pinot noir. Náklady se vyšplhaly na neuvěřitelných 60 000 EUR za jeden hektar! Philippe Chautard ale vynaložených prostřeků nelituje a o své investici hovoří s nadšením:
„Parcela leží poměrně vysoko, asi 400 m n/m, s částečně severní orientací. Vzhledem k současnému globálnímu oteplování do nich vkládám velké naděje - dnes totiž není problém se zralostí, ale s kyselinami. Navíc jsem si nechal udělat půdní rozbor, který prokázal geologické podloží shodné s oblasti Côte de Nuits. Ostatně ve starých spisech se dozvídáme, že talantská vína patřila ve středověku k těm nejvyhledávanějším. Proto beru tuto příležitost nejen jako výzvu, ale především jako poslání. Přivést k novému životu zapomenutý terroir je dobrodružství, které mne láká. Vnímám jej jako projekt pro budoucnost Burgundska a vlastně i celého lidstva.“
Panenská sklizeň proběhla 27. srpna 2018. Tento historicky první ročník byl roku 2021 uveden na trh v limitovaném množství 450 dřevěných beden po šesti lahvích a s přiloženou knihou o historických vinicích Dijonu a jeho okolí. Tehdy byl výnos skutečně minimální - pouhých 11 hl/ha. V případě druhého ročníku 2019 se jedná o 27 hl/ha.
ROČNÍK 2019 - VYNIKAJÍCÍ CRÉMANTY
Teplá zima přinesla brzké probuzení vinic, vegetační cyklus následně zastavil chladný a vlhký začátek jara. Vinohrady v Côte de Nuits rozkvetly až v průběhu června, avšak díky dešťům a nízkým teplotám museli být vinaři ve střehu před chorobami a plísněmi. Naštěstí jejich snahy nezkomplikovaly - tak jako v sousedním Côte de Beaune - čtyři vlny krupobití. Následovalo horké a suché léto, což opět lehce zredukovalo úrodu. Dobrou zprávou je, že sklizeň, která proběhla v ideálních podmínkách, přinesla vysoce kvalitní hrozny. Vína jsou vynikající: koncentrovaná, zralá a opulentní bílá vína, která jsou však zároveň svěží s čerstvou kyselinkou. Severně orientované vinice Espoutières poskytla perfektní materiál pro výrobu svěžích crémantů.
VINIFIKACE:
Hrozny jsou sklízeny ručně do malých přepravek, aby nedocházelo k jejich počkození - jedině tak se lze vyhnout nežádoucí oxydaci, která negativně ovlivňuje kvalitu vylisovaného džusu. Zdravé a pečlivě vytříděné hrozny putují do pneumatického lisu, kde jsou jen lehce a šetrně namáčknuty. Pro výrobu tohoto šumivého vína se totiž používá jen nejkvalitnější šťáva, tzv. Cœur de Cuvée (srdce cuvée), tj. 75 litrů ze 150 kg hroznů. Vylisovaná šťáva je poté umístěna do nerezových tanků, kde během dalších 24 hodin dochází k přirozenému usazení hrubých kalů za studena (24 ° C.). Pro následné alkoholické kvašení je část moštu přetočena do dubových sudů, zbytek zůstává v nerezových kádích. Po skončení fermentace přichází na řadu asambláž - smíchání základního tichého vína - a výsledné cuvée je nalahvováno a po přidání tirážního likéru uzavřeno kovovou zátkou. Tímto okamžikem začíná druhotné kvašení v láhvi, tzv. méthode traditionelle, čili tradiční (šampaňská) metoda. Během tohoto procesu se tiché víno promění ve víno šumivé. Po skončení druhotného kvašení zůstává víno ve sklepě ležet na kalech ještě dalších minimálně 18 měsíců (při teplotě mezi 12 -15 °C.). Teprve pak přijde na řadu jejich odstřelení - tzv. degorzáž, doplnění chybějícího vína expedičním likérem a definitivní uzavření láhve korkem, jež je zajištěn drátěným košíčkem. Přesný datum degorzáže naleznete na zadní etiketě každé láhve - víno doporučujeme otevřít po uplynutí alespoň šesti měsíců od tohoto data, neboť každé šumivé víno potřebuje určitý čas pro svoji harmonizaci.
DEGUSTACE
Zářivě zlatá barva. Jemný buket evokuje bílé květy - jasmín, lipový květ, zimolez a bílou broskev. Jemné miniaturní bublinky stoupají k hladině v drobných řetízcích a přinášejí na patro chuť pražených lískových oříšků a perníku. Jakmile se víno ve sklenici otevře, struktura nabývá na síle a do popředí vystupují tóny krvavého pomeranče i podmanivá vinozita. Dlouhý a výrazně minerální závěr.
GASTRONOMIE:
NAŠE HODNOCENÍ:
17,5/20