Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant de Bourgogne
- Crémant de Bourgogne Cuvée "Jean-Baptiste Chautard" Millésime 2015 brut, Louis Picamelot
Crémant de Bourgogne Cuvée "Jean-Baptiste Chautard" Millésime 2015 brut, Louis Picamelot

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant de Bourgogne Cuvée "Jean-Baptiste Chautard" Millésime 2015 brut, Louis PicamelotNení skladem615 Kč508 Kč bez DPH
Maison Louis Picamelot byl založen roku 1926, tedy ještě dávno před ustanovením klasifikace Crémant de Bourgogne. Do roku 1975 tak vinařství vyrábělo "Vin Mousseux" a patřilo mezi vůbec první vinařské domy v Rully produkující šumivá vína. Maison Louis Picamelot neustále rozšiřuje své parcely a jeho produkce dnes čítá kolem 350 tisíc láhví, z toho 170 tisíc jich připadá na Crémant de Bourgogne.
VINICE:
Hrozny pro výrobu tohoto crémantu pocházejí z rodinných parcel několika oblastí: Côte Chalonnaise, Côte de Beaune a Côte de Nuits.
CUVÉE JEAN-BAPTISTE CHAUTARD:
Před několika lety se pod taktovkou Philippa Chautarda (současného majitele a vnuka zakladatele Louise Picamelota) zrodilo prestižní cuvée Jean-Babtiste Chautard, ročníkový crémant par excellence, jenž vyniká čistotou a vznešeností. Prvenství patřilo ročníku 2000 (na trh uveden v roce 2004). Jak už název napovídá, Philippe jím vzdal hold svému otci - Jeanu-Baptistovi - a prestižní cuvée se rychle stalo jedním z nejúspěšnějších. Na svůj lístek jej například zařadil i monsieur Lameloise, majitel tříhvězdičkové restaurace v Chagny.
VINIFIKACE:
Hrozny jsou sklízeny ručně do malých přepravek, aby nedocházelo k jejich počkození - jedině tak se lze vyhnout nežádoucí oxydaci, která negativně ovlivňuje kvalitu vylisovaného džusu. Zdravé a pečlivě vytříděné hrozny putují do pneumatického lisu, kde jsou jen lehce a šetrně namáčknuty. Pro výrobu tohoto šumivého vína se totiž používá jen nejkvalitnější šťáva, tzv. Cœur de Cuvée (srdce cuvée), tj. 75 litrů ze 150 kg hroznů. Vylisovaná šťáva je poté umístěna do nerezových tanků, kde během dalších 24 hodin dochází k přirozenému usazení hrubých kalů za studena (24 ° C.). Pro následné alkoholické kvašení je část moštu přetočena do dubových sudů, zbytek zůstává v nerezových kádích. Po skončení fermentace přichází na řadu asambláž - smíchání základního tichého vína - a výsledné cuvée je nalahvováno a po přidání tirážního likéru uzavřeno kovovou zátkou. Tímto okamžikem začíná druhotné kvašení v láhvi, tzv. méthode traditionelle, čili tradiční (šampaňská) metoda. Během tohoto procesu se tiché víno promění ve víno šumivé. Po skončení druhotného kvašení zůstává víno ve sklepě ležet na kalech ještě dalších minimálně 18 měsíců (při teplotě mezi 12 -15 °C.). Teprve pak přijde na řadu jejich odstřelení - tzv. degorzáž, doplnění chybějícího vína expedičním likérem a definitivní uzavření láhve korkem, jež je zajištěn drátěným košíčkem. Přesný datum degorzáže naleznete na zadní etiketě každé láhve - víno doporučujeme otevřít po uplynutí alespoň šesti měsíců od tohoto data, neboť každé šumivé víno potřebuje určitý čas pro svoji harmonizaci.
DEGUSTACE:
Svůdné šumivé víno velké čistoty. Barva je svůdně zlatavá, jemné bublinky se k hladině vznášejí v jemných řetízcích. Komplexní a delikátní aroma vína vyvolává představu bílého ovoce (především hrušek) a exotiky (vanilka, meruňky). V ústech cítíme bohatost, šťavnatost a lehký dotek dřeva. Závěr je gurmánsky dlouhý a perlení dlouhotrvající. Láhev Heritage svým tvarem evokuje Eiffelovu věž.
GASTRONOMIE:
HODNOCENÍ: