Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
14.01.2018
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětník... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Šumivá vína
  3. Šumivá vína a Crémanty
  4. Crémant de Bourgogne
  5. Crémant de Bourgogne Cuvée "Jean-Baptiste Chautard" Millésime 2013 brut, Louis Picamelot

Crémant de Bourgogne Cuvée "Jean-Baptiste Chautard" Millésime 2013 brut, Louis Picamelot

Prestižní cuvée domu Louis Picamelot, delikátní a vyvážené Objem: 0,75 l

REGION: Burgundsko                                  AOC: Cré... celý popis
Dostupnost
Skladem
590 Kč
488 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:10
Výrobce:Maison Louis Picamelot
Kompletní specifikace


REGION: Burgundsko                                  
AOC: Crémant de Bourgogne          
ODRŮDY: 80% Chardonnay, 20% Aligoté
VÝNOS: max. 60 hl/ha
ROČNÍK: 2013
KATEGORIE: brut              
DOZÁŽ: 6,5 g/l
ARCHIVACE: 3 roky        
ALKOHOL: 12 %  
PRODUKCE:  5 000 láhví             



Maison Louis Picamelot byl založen roku 1926, tedy ještě dávno před ustanovením klasifikace Crémant de Bourgogne. Do roku 1975 tak vinařství vyrábělo "Vin Mousseux" a patřilo mezi vůbec první vinařské domy v Rully produkující šumivá vína. Maison Louis Picamelot neustále rozšiřuje své parcely a jeho produkce dnes čítá kolem 350 tisíc láhví, z toho 170 tisíc jich připadá na Crémant de Bourgogne.


VINICE:

Hrozny pro výrobu tohoto crémantu pocházejí z rodinných parcel několika oblastí: Côte Chalonnaise, Côte de Beaune a Côte de Nuits. 

CUVÉE JEAN-BAPTISTE CHAUTARD:

Před několika lety se pod taktovkou Philippa Chautarda (současného majitele a vnuka zakladatele Louise Picamelota) zrodilo prestižní cuvée Jean-Babtiste Chautard, ročníkový crémant par excellence, jenž vyniká čistotou a vznešeností. Prvenství patřilo ročníku 2000 (na trh uveden v roce 2004). Jak už název napovídá, Philippe jím vzdal hold svému otci - Jeanu-Baptistovi - a prestižní cuvée se rychle stalo jedním z nejúspěšnějších. Na svůj lístek jej například zařadil i monsieur Lameloise, majitel tříhvězdičkové restaurace v Chagny.

VINIFIKACE:

Hrozny jsou sklízeny ručně do malých přepravek, aby nedocházelo k jejich počkození - jedině tak se lze vyhnout nežádoucí oxydaci, která negativně ovlivňuje kvalitu vylisovaného džusu. Zdravé a pečlivě vytříděné hrozny putují do pneumatického lisu, kde jsou jen lehce a šetrně namáčknuty. Pro výrobu tohoto šumivého vína se totiž používá jen nejkvalitnější šťáva, tzv. Cœur de Cuvée (srdce cuvée), tj. 75 litrů ze 150 kg hroznů. Vylisovaná šťáva je poté umístěna do nerezových tanků, kde během dalších 24 hodin dochází k přirozenému usazení hrubých kalů za studena (24 ° C.). Pro následné alkoholické kvašení je část moštu přetočena do dubových sudů, zbytek zůstává v nerezových kádích. Po skončení fermentace přichází na řadu asambláž - smíchání základního tichého vína - a výsledné cuvée je nalahvováno a po přidání tirážního likéru uzavřeno kovovou zátkou.  Tímto okamžikem začíná druhotné kvašení v láhvi, tzv. méthode traditionelle, čili tradiční (šampaňská) metoda. Během tohoto procesu se  tiché víno promění ve víno šumivé. Po skončení druhotného kvašení zůstává víno ve sklepě ležet na kalech ještě dalších minimálně 18 měsíců (při teplotě mezi 12 -15 °C.). Teprve pak přijde na řadu jejich odstřelení - tzv. degorzáž, doplnění chybějícího vína expedičním likérem a definitivní uzavření láhve korkem, jež je zajištěn drátěným košíčkem. Přesný datum degorzáže naleznete na zadní etiketě každé láhve - víno doporučujeme otevřít po uplynutí alespoň šesti měsíců od tohoto data, neboť každé šumivé víno potřebuje určitý čas pro svoji harmonizaci. 

DEGUSTACE:

Svůdné šumivé víno velké čistoty. Barva je svůdně zlatavá, jemné bublinky se k hladině vznášejí v jemných řetízcích. Komplexní a delikátní aroma vína vyvolává představu bílého ovoce (především hrušek) a exotiky (vanilka, meruňky). V ústech cítíme bohatost, šťavnatost a lehký dotek dřeva. Závěr je gurmánsky dlouhý a perlení dlouhotrvající. Láhev Heritage svým tvarem evokuje Eiffelovu věž. 

GASTRONOMIE:

Gastronomické šumivé víno par excellence! Plody moře, aperitiv
Servírujte při teplotě  10 -12 ° C.   


HODNOCENÍ

17/20   - Bettane & Desseauve, Gault Millau
92/100 - Cellar Tracker
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz