Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Šumivá vína
- Šumivá vína a Crémanty
- Crémant du Jura
- Crémant du Jura «Élégance» Brut nature, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines
Crémant du Jura «Élégance» Brut nature, Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Crémant du Jura «Élégance» Brut nature, Jérôme Arnoux - Le Cellier des TiercelinesSkladem540 Kč446 Kč bez DPH
Le Cellier des Tiercelines(Trojpodílové sklepy) jsou společným projektem tří špičkových vinařů Jury. Stéphane Tissot, Benoît Mulin a Jérôme Arnoux zahájili spolupráci roku 2009. Po čtyřech letech však dochází k první změně. Stéphane Tissot z projektu odstupuje, neboť jej zcela pohltila práce ve vlastním rodinném vinařství. Vína z produkce Le Cellier des Tiercelines mění etiketu a nově nesou jméno Benoît Mulin. Ale opět ne na dlouho. Roku 2017 Benoît kupuje vlastní vinařství (Le Clos des Grives) a jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines se tak stává Jérôme Arnoux, jehož iniciály JA od té doby zdobí etikety všech vín z produkce Le Cellier des Tiercelines.
Jérôme Arnoux je vinařem prakticky od dětství, kdy ve vinicích pomáhal svému sousedovi. Důležitou etapou pak bylo deset let strávených ve sklepích u Stéphana Tissota, což bylo i důvodem, proč jej Stéphane přizval do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme hospodaří na 17 hektarech vlastních vinic a další hrozny nakupuje od prověřených vinařů.
Oblíbený a na trhu etablovaný Crémant du Jura «Élégance» byl nedávno přizpůsoben současným trendům, když došlo k úpravě jeho "sladkosti". Nyní se jedná o šumivé víno kategorie non-dosé, neboli absolutně suché.
PROCES VÝROBY
Základní bílé víno bylo fermentováno ve velkých dřevěných kádích. Následné druhotné kvašení pak probíhalo klasickou metodou, tedy přímo v lahvích. Následovalo dvouleté zrání na kalech. Teprve pak bylo víno odstřeleno a opatřeno korkovou zátkou s košíčkem.
DEGUSTACE
Barva je slámově zlatá s velmi jemnými bublinkami, které stoupají k hladině v drobných řetízcích. Krémové aroma připomíná čerstvě posečenou louku, květiny, zralá jablka, hrušky, bílý chléb s výrazným kvasnicovým podtónem. Vzdáleně může evokovat šampaňská z obce Avize. Také chuť vyniká množstvím tónů - cítíme především slupky hrušek a jablek, dále bílé ovoce a grapefruit. Výrazný je též kvasnicový podtón a mineralita, která slaností připomíná fleur de sel. Závěr je středně dlouhý a velmi suchý, s jemnou stopou ušlechtilého dřeva. Díky celkové eleganci, jemnosti i aromatickému bohatství snese tento crémant srovnání s mnohem dražšími šampaňskými víny.
GASTRONOMIE
Ideální aperitiv. Párujte s mořskými plody, rybími pokrmy či s drůbeží.
Servírujte při teplotě 7 - 9°C, před podáváním nechte alespoň pár minut nadechnout
HODNOCENÍ
Heiner Lobenberg - 93 - 94/100