Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
14.01.2018
Na návštěvě u Rolet Père & Fils, 2017
 Je těžké někomu, kdo nikdy nenavštívil francouzskou oblast Jura, popsat krásu tohoto kraje.. hrady, kláštery a další středověké památky jsou pamětník... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Burgundsko
  3. Beaujolais
  4. Cru Beaujolais - Moulin-à-Vent 2019, Château du Moulin-à-Vent

Cru Beaujolais - Moulin-à-Vent 2019, Château du Moulin-à-Vent

Gurmánsky ovocné víno s jemnými taniny  Objem: 0,75 l

  VINAŘSKÁ OBLAST: Burgundsko REGION: Beaujolais  AOC: Moulin-à-Vent PARCELY: Les Thorins, Le Moulin-à-Vent, Aux Caves ODRŮDA: Gamay (100 %) EKO REŽIM... celý popis
Dostupnost
Skladem
420 Kč
347 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:1301
Výrobce:Château du Moulin-à-Vent
Kompletní specifikace

 

VINAŘSKÁ OBLAST: Burgundsko
REGION: Beaujolais 
AOC: Moulin-à-Vent
PARCELY: Les Thorins, Le Moulin-à-Vent, Aux Caves
ODRŮDA: Gamay (100 %)
EKO REŽIM: ekologické zemědělství bez oficiální certifikace
STÁŘÍ PARCEL: 80 let
EXPOZICE: jihovýchodní
TERROIR: zvětralé žuly s velkým podílem manganu
VÝNOS: 25 hl/ha
ROČNÍK: 2019
ALKOHOL: 13,0 %
ARCHIVACE: do 2030
  

 

CRU BEAUJOLAIS

Vína z kraje Beaujolais jsou u nás dlouhodobě podceňována a nedostává se jim úcty, kterou si zasluhují. Na vině je samozřejmě obrovské množství mladého Beaujolais velmi různé kvality, které každý třetí čtvrtek v listopadu doslova zaplaví svět. Na druhou stranu, byl to právě tento marketingový počin, který vínům z Beaujolais přinesl mezinárodní věhlas. Pro samý humbuk kolem Beaujolais nouveau sa však zapomíná, že je zde také deset velmi kvalitních Crus, schopných produkovat nádherná a v některých případech i mimořádná a dlouhověká vína. Všech deset apelací najdeme na severu Beaujolais a mezi ta nejtrvanlivější Crus patří Moulin à Vent, Brouilly, Côte de Brouilly a Morgon. 

MOULIN-À-VENT - KRÁL BEAUJOLAIS

Moulin-à-Vent je starobylá vinice, jejíž kořeny sahají až do 1. století, do doby příchodu Římanů na toto území. Začátek proslulosti zdejších vín však můžeme vysledovat až ve století sedmnáctém, kdy Ludvík XIV schválil vína Torreins vhodnými pro královský stůl. Roku 1872 získaly čtyři burgundské vesnice (Gevrey, Vosne, Puligny a Romanèche) právo přidat ke svému názvu i jméno svých nejlepších terroirů (Chambertin, Romanée, Montrachet a Thorins). 

V devatenáctém století si odborníci začali všímat mimořádných kvalit některých beaujolaiských terroirů, až nakonec roku 1869 zemědělský inženýr Antoine Budker zavedl první oficiální klasifikaci v Beaujolais. Na nynější oblast Moulin-à-Vent připadl největší podíl terroirů označených Première Classe - z osmadvaceti celkových je takto klasifikováno hned sedm: Les Vérillats, La Rochelle, Aux Caves (Grands Savarins), Le Moulin-à-Vent (Clos de Londres), Rochegrès, Carquelin a Les Thorins.

Na ochranu před paděláním souvisejícím s rostoucí proslulostí zdejších vín se vinaři spojili a roku 1924 podpořili vytvoření Appellation d'Origine (AO) -  12 let před vznikem dnešní AOC, po jejímž ustanovení se oficiálně zrodilo AOC Moulin-à-Vent, jedno z prvních ve Francii. A tak se vína, do té doby prodávaná jako AO Romanèche-Thorins, proměnila v AOC Moulin-à-Vent.  

VINAŘSTVÍ

V srdci slavné apelace, doslova pár metrů od emblematického mlýna, jež ji dal své jméno, leží Château du Moulin à Vent. Historie vinařství se začala psát v roce 1794. Čerstvá majitelka panství Philiberta Pommierová tehdy začala se zvelebováním a restrukturalizací zděděného majetku a obzvlášť velkou péči věnovala svým vinicím. Vinařství tehdy ještě neneslo jméno po ikonickém mlýnu z počátku XV. století, ale jmenovalo se Château des Thorins a Philiberta jej spravovala až do své smrti ve věku  99 let (1862), kdy bylo její životní dílo korunováno zlatou medailí na londýnské Světové výstavě.

Dalším významným majitelem byl Julien Damoy, vlastník slavné parcely Chambertin Clos de Bèze, který vinařství koupil roku 1911. Všechna vína z obou slavných terroirů se počátkem XX. století prodávaly za astronomické ceny, přičemž ta z Château des Thorins cenově přestihla vína z Chambertinu ! Po přejmenování apelace z Romanèche-Thorins na Moulin-à-Vent (1936) se proměnilo i jméno vinařství. O 73 let později (2009) pak došlo k poslední změně majitele - panství od Damoyových potomků kupuje Jacques Parinet. Dnes v čele společnosti stojí společně se svým synem Edouardem Parinetem a technickým ředitelem Bricem Laffondem. Vinařství prošlo velkou proměnou a roku 2020 bylo časopisem Wine & Spirits zařazeno mezi 100 nejlepších vinařství světa.

TERROIR

Zvětralé žulové půdy s písčitými kapsami, žulové podloží s žílami manganu, mědi, železa a dalších kovů. Svrchní půda je bohatá na jíl a obsahuje množství minerálních látek, které dodávají zdejším vínům jedinečný charakter. Tento terroir (za přispění často vanoucích silných větrů) má rozhodující vliv na výsledný charakter vín, na jeho hloubku a koncentraci, které mu dodávají jeho okamžitě rozpoznatelnou identitu. 

ROČNÍK 2019

Velmi slunečný, velmi pozitivní ročník. Mráz začátkem dubna jako stejně jako letní vlny veder vedly k nízkým výnosům. Sklizeň proběhla později než bývá zvykem. Celkově byla vyrobena vyvážená a aromaticky ušlechtilá vína.

PROCES VÝROBY

Ruční sklizeň (od 11. do 18. září,) do malých třicetilitrových nádob; pečlivé dvojité třídění. Hrozny kvasí vcelku (karbonická macerace). Následně víno zraje 12 měsíců a to z 80 % v nerezových tancích. Zbylých 20 % je nejprve školeno 6 měsíců v sudech z francouzského dubu (lesy v Allier a Vosges) a dalších 6 měsíců v nerezových tancích. 

 

DEGUSTACE

Strukturované, jemné a elegantní víno. Svůdná, tmavě červená barva s fialovými odstíny. Podmanivá vůně dokonale zralého červeného i černého ovoce je doprovázena lehkým náznakem koření a květinovými tóny (růže, pivoňky, fialky). V ústech je víno bohaté, opulentní a komplexní, končící na pikantní notu. Dobré tělo s jemnými tříslovinami a velmi dobrou délkou.

PÁROVÁNÍ

Kohout na víně, paštiky 

Doporučená teplota servisu: 16°- 17° C.   

 

HODNOCENÍ

92/100 - Wine Enthusiast
91/100 - Wine Spectator
17/20 - Jancis Robinson

 

Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz