Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Ladoix blanc 2017, Michel Mallard & Fils
Ladoix blanc 2017, Michel Mallard & Fils
- Novinka

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Ladoix blanc 2017, Michel Mallard & FilsSkladem870 Kč719 Kč bez DPH
Základní víno komunální apelace Ladoix, stojící ve stínu svých slavnějších sousedů, pochází z hroznů vinic Les Madonnes a La Vigne Adaim, pojmenovaných po svých někdejších majitelích: Prvně jmenovaná bývala koncem 19. století v držení Françoise Madona a jeho dcery Louisy. Druhou vinici pak zakoupil roku 1929 jistý plukovník Adam. Vinice tvoří terroir geologického útvaru Marnes. Jsou zde velmi hutné jíly, které dobře zadržují vláhu, což je v současné době klimatických změn obrovská výhoda. V současné době se tak kvalita zdejších vín mimořádně zlepšila.
Vinařství:
Domaine Michel Mallard se nachází v obci Ladoix-Serrigny, ležící na křižovatce mezi Côte de Beaune a Côte de Nuits. Jedná se o malé rodinné vinařství, kde se žezlo předává z otce na syna již po pět generací. 11 hektarů vlastních vinic dnes obhospodařují Maryse a Patrick Mallardovi. Veškeré parcely jsou obhospodařovány bio-organicky.
Ročník 2017
Po tragických zkušenostech s mrazy, jež region postihly během jara 2016, neponechali burgundští vinaři nic náhodě. Zapalování ohňů v řádcích, prováděné každého jitra před svítáním v průběhu deseti prvních dubnových dnů, se vyplatilo. Horký konec května a červen pak urychlily květenství, červenec se střídajícím se počasí vinice příliš neohrozil. Srpen přinesl velmi vysoké teploty, což pomohlo dohnat jarní ztráty, takže sklizeň mohla začít již koncem srpna. Pokud jde o bílá vína, poskytl ročník 2017 o 21% vyšší výnos jak 2016. Vína jsou velmi atraktivní a přístupná.
Vinifikace:
Sklizené hrozny jsou pečlivě tříděny, následuje velmi jemné a šetrné lisování v pneumatickém lisu. Vylisovaný mošt je zbaven hrubých nečistot a přetočen do dubových sudů, kde probíhá alkoholické kvašení za pomoci kvasinek v moštu přirozeně obsažených. Víno se dále 12 měsíců školí v nových barikových sudech (z oblastí Allier a Vogézy). Je velmi dbáno, aby chuť sudu nepřeválcovala charakter vína - dřevo musí být spojencem, pouze podtrhuje výslednou složitost, jemnost a pomáhá víno během stárnutí zdokonalit.
Degustace:
Nádherná světle zlatá barva se sříbrnými odlesky bude postupem času získávat tmavší odstíny. Buket vína je velmi pestrý, cítíme především aroma bílého ovoce. V ústech je víno šťavnaté a rozvíjí tóny hrušek a citrusových plodů. Středně dlouhá dochuť je opojná a svěží.
Gastronomie:
Skvěle doprovodí pokrmy ze syrových i pečených ryb. Ze sýrů vyzkoušejte Camembert, Brie, Gruyère.
Servírujte při teplotě 12 ° C
HODNOCENÍ: