Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Burgundsko
- Červená vína
- Ladoix Premier Cru «La Corvée» 2017, Michel Mallard & Fils
Ladoix Premier Cru «La Corvée» 2017, Michel Mallard & Fils

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Ladoix Premier Cru «La Corvée» 2017, Michel Mallard & FilsSkladem1 270 Kč1 050 Kč bez DPH
Vinici Ladoix Premier Cru La Corvée najdeme kousek od obce Ladoix Serrigny, leží uprostřed mírného svahu a má jihovýchodní orientaci. Termín La Corvée byl užíván ve středověku, naším ekvivalentem tohoto slova je výraz robota. Tento politicko-ekonomický systém byl v Burgundsku zrušen 4.8. 1789. Půda této vinice obsahuje množství jílu a suti, která je výsledkem zvětrávání jemnozrnného vápence. Tento půdní typ způsobuje, že se kořenový systém vinné révy rozvíjí spíš horizontálně než do hloubky.
Vinařství:
Domaine Michel Mallard se nachází v obci Ladoix-Serrigny, ležící na křižovatce mezi Côte de Beaune a Côte de Nuits. Jedná se o malé rodinné vinařství, kde se žezlo předává z otce na syna již po pět generací. 11 hektarů vlastních vinic dnes obhospodařují Maryse a Patrick Mallardovi. Veškeré parcely jsou obhospodařovány bio-organicky.
Ročník 2017:
Po tragických zkušenostech s mrazy, jež region postihly během jara 2016, neponechali burgundští vinaři nic náhodě. Zapalování ohňů v řádcích, prováděné každého jitra před svítáním v průběhu deseti prvních dubnových dnů, se vyplatilo. Horký konec května a červen pak urychlily květenství, červenec se střídajícím se počasí vinice příliš neohrozil. Srpen přinesl velmi vysoké teploty, což pomohlo dohnat jarní ztráty, takže sklizeň mohla začít již koncem srpna. Modré odrůdy přišly na řadu až po deštích, které sklizeň 30.8. přerušily. Sběr Pinotu noir byl ukončen 20. září a objem sklizně byl největší od roku 2009, který předčil o 41% (ročník 2016 pak byl překonán o 26%). Červená vína z ročníku 2017 jsou obecně velmi poddajná, ovocná a přístupná.
Vinifikace:
Sklizené hrozny jsou velmi pečlivě tříděny, aby se k dalšímu zpracování dostaly jen ty absolutně zdravé. Po odtřapení putují hrozny částečně do nerezových a částečně do dubových kádí. Po týdenní maceraci, kdy mošt získává svoji barvu, započne alkoholické kvašení. Část matolin ještě projde lisováním, výsledný vin de presse se přidává k vinifikovanému moštu, aby došlo ke zvýraznění taninové struktury. Po skončení fermentace zamíří víno k dalšímu školení do barikových sudů (francouzský dub z oblastí Allier a Vogézy), z 50% nových. V sudech víno stráví přibližně 15 měsíců. Po tuto dobu je víno přetáčeno, čištěno, ale především získává strukturu a složitost. Je však velmi dbáno, aby chuť sudu nepřeválcovala charakter vína - dřevo musí být spojencem, nesmí chuti dominovat.
Degustace:
Půvabná červená barva. Podmanivý buket nabízí vůni černého i červeného rybízu s nádechem ostružin a lehkého mátového podtónu. V ústech je víno šťavnaté a velmi ovocné, taniny jsou přívětivé a plně vyzrálé. Svěží a dlouhý závěr.
Gastronomie:
Telecí ledvinky či králík s dijonskou hořčicí, ze sýrů je nejlepší volbou Cîteaux.
Servírujte při teplotě 14 ° C
