Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Rhôna
- Červená vína
- Lirac rouge «Baron Louis» 2015, Château de Montfaucon
Lirac rouge «Baron Louis» 2015, Château de Montfaucon

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Lirac rouge «Baron Louis» 2015, Château de MontfauconSkladem490 Kč405 Kč bez DPH
Na pravém břehu řeky Rhôny, vysoko na skalním ostrohu stojí Château de Montfaucon (Sokolí hora) a shlíží na protější kopce slavné apelace Châteauneuf du Pape. Předkové dnešních majitelů jej zakoupili roku 1766. Víno se tu vyrábělo od nepaměti, avšak byl to právě baron Louis de Montfaucon, jenž pozdvihl kvalitu zdejších vín až k absolutní špičce a k jehož odkazu se hlásí i současný majitel a pokračovatel rodinné tradice, hrabě Rodolphe de Pins. Právě on koncem devadesátých let minulého století přikoupil několik vynikajících parcel v apelaci Lirac, produkující jak vína bílá, tak červená a růžová. Statut Cru získala tato rhônská apelace už v roce 1945.
LIRAC
není jen vynikající rhônské Cru, ale zároveň i nejstarší zdejší vinařskou oblastí. A nejen to - je vůbec prvním místem v celém Côte du Rhône, kde se začalo krom červených produkovat i víno bílé a růžové. V dobách avignonských papežů zdejší vína náležela k těm nejvyhledávanějším. Také francouzští králové je milovali a nechávali si je posílat ke dvoru. Rodolphe de Pins tuto apelaci přezdívá «malé Châteauneuf du Pape» a říká: "Vinice Liracu jsou opravdu dosti podobné těm v Châteauneuf. mnohé je tu stejné, mnohé skoro stejné. To byl také důvod, proč jsem do nich začal investovat hned, jak jsem roku 1995 panství převzal. Jsem přesvědčen, že jednou dosáhnou stejného věhlasu, ostatně jejich reputace stoupá každým rokem."
BARON LOUIS
Kdo byl baron Louis? Baron Louis de Montfaucon byl klíčovou postavou v historii zámku i samotného vinařství. Právě jemu potomci vděčí za záchranu a obnovu stavby, které koncem 19. století hrozilo totální zřícení. A byl to právě on, kdo pozdvihl prestiž zdejšího vinařství na nejvyšší možnou úroveň. Vína označovaná Vin de Monsieur le Baron de Montfaucon si v té době našla cestu až na prestižní pařížský trh. Baron Louis zemřel bezdětný a celé panství zdědila jeho neteř, hraběnka Madelaine de Pins.
VELKÝ ROČNÍK 2015
Zima byla poměrně deštivá a záhy ustoupila brzkému jaru. Březnu a duben se vyznačovaly teplým a suchým počasím. Také léto začalo brzy, od června do srpna panovalo horko a sucho, což brzdilo - především u mladých rév - proces dozrávání. V závěru srpna přišly bouřky a teploty lehce poklesly. Pěstitelé se tak mohli těšit z dokonalé zralosti. Červená vína ročníku 2015 se projevují čistotou, jsou pěkně vyzrálá, zaoblená a ovocně šťavnatá.
PROCES VÝROBY
Rodolphe de Pins, následovník velkého barona Louise, obdělává rodinné vinice v souladu s trvale udržitelným zemědělstvím. Nepoužívá žádné pesticidy, jen čistě přírodní hnojivo (směs kompostu a ovčího trusu), od vinice až po sklep pracuje s veškerou opatrností, aby neohrozil kvalitu a čistotu ovoce. Ruční sklizeň je absolutní samozřejmostí. Teplota i doba macerování (8 - 14 dny) jsou pečlivě sledovány, aby třísloviny byly měkké a hedvábné. Alkoholická i malolaktická fermentace jsou zásadními fázemi celého procesu a probíhají tak, že jsou všechny odrůdy fermentovány společně, což zvyšuje harmonii budoucího vína. Následné školení probíhá ze 70 % ve starších barikových sudech a to po dobu dvanácti měsíců. Další rok víno odpočívá v betonových nádržích, následuje lahvování a další rok zrání. Teprve pak je víno uvedeno do prodeje.
DEGUSTACE
Barva je temně rudá s fialovými odlesky. Vůně intenzivní a komplexní; svůdné aroma černého ovoce se mísí s tóny vanilky a ušlechtilého dřeva. V náznacích cítíme také kůži, asijské koření a pepř. Také ústa jsou nesmírně bohatá s nádhernou strukturou i hedvábnými taniny. Na patře je víno sametové, krémové a expanzivní. Rozeznáváme maliny, madagaskarskou vanilku a jemný náznak lékořice.
V tomto víně se potkává finesa a elegance (typické pro vína z Château de Montfaucon) s opulentností typickou pro vína jižní Rhôny.
GASTRONOMIE
Nejlépe víno vynikne v kombinaci s pečenými masy, zvěřinou nebo grilovynými kachními prsíčky.
Servírujte při teplotě 16 - 17 ° C.
HODNOCENÍ