Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
Aktuality, články
29.08.2022
CLAVELIN - Historie jedné neobyčejné láhve
Je už neměnným pravidlem, že se v průběhu každé degustace jurských vín, jakmile dojde naslavné vin jaune (žluté víno), řeč stočí na zvláštní tvar lá... číst celé
07.08.2021
JURA - skvělá vína plná kontrastů
Je to už víc jak 15 let, co se věnujeme osobitým vínům z této nejopomíjenější francouzské vinařské oblasti. Pořádáme degustace, včetně snoubení jurský... číst celé
02.08.2018
Champagne 2018: Sklizeň začne o 14 dní dříve
S ohledem na vývoj počasí se očekává, že sklizeň započne asi o 14 dní dříve než je obvyklé. Na tiskové konferenci to oznámil Maxime Toubart, prezident... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

  1. Úvod
  2. Rhôna
  3. Červená vína
  4. Lirac "Victor Hugo" 2018, Château de Montfaucon

Lirac "Victor Hugo" 2018, Château de Montfaucon

Komplexní a bohaté víno, typický zástupce apelace Lirac. Autorem akvarelu na etiketě je slavný spisovatel Viktor Hugo   Obsah: 0,75 l

  VINAŘSKÁ OBLAST: Vallée du Rhône AOC: Lirac ODRŮDY: Grenache, Syrah, Cinsault ROČNÍK: 2018 ALKOHOL: 15 % ARCHIVACE: do roku 2025      Na pravém břeh... celý popis
Dostupnost
Není skladem
430 Kč
355 Kč
bez DPH
Momentálně není k dispozici
Číslo produktu:53
Výrobce:Château de Montfaucon
Kompletní specifikace

 

VINAŘSKÁ OBLAST: Vallée du Rhône
AOC: Lirac
ODRŮDY: Grenache, Syrah, Cinsault
ROČNÍK: 2018
ALKOHOL: 15 %
ARCHIVACE: do roku 2025 

 

 

Na pravém břehu řeky Rhôny, vysoko na skalním ostrohu, stojí Chateau de Montfaucon (Sokolí hora) a shlíží na protější kopce, patřící pod apelaci Châteauneuf du Pape. Domu vládne pan Rodolphe de Pins, potomek majitelů, kteří sem roku 1766 přišli z italského Piemontu. Když se v roce 1995 rodinného majetku ujímal, měl jasnou vizi: navázat na skvělou pověst svých předků a obnovit slávu vinařství. Původních 18 hektarů vinic rozšířil na dnešních 60. O své filozofii říká: "To co chci nalézat v našich vínech jsou elegance a jemnost. Já sám mám rád vína složitá, mnohovrstevnatá, ale i taková, která jsou příjemná a snadná k pití." Největší devizou Château de Montfaucon je rozmanité terroir (vápenec, písky, jíly, štěrk, kamení atd.). Tato rozmanitost je hlavním stavebním prvkem zdejších vín a vysvětluje jejich velkou složitost. Pracuje se tu v souladu s trvale udržitelným zemědělstvím, nejsou používány žádné pesticidy, jen přírodní hnojiva (směs kompostu a ovčího trusu). Také výnosy jsou velmi nízké. Stáří vinic se pohybuje kolem 90 let! Předtím než se ujal svých vinic, pracoval Rodolphe na slavném Vieux Télégraphe.  

Jednou ze stěžejních apelací vinařství je LIRAC, slavné rhônské Cru, jež bylo ustanoveno roku 1947. Avšak oblast samotná je nejstarší zdejší oblastí vůbec a první, jenž začala vyrábět bílá, červená i růžová vína. V dobách avignonských papežů pak tato vína náležela k těm nejvyhledávanějším. Také francouzští králové je milovali a nechávali si je posílat ke dvoru. Rodolphe de Pins tuto apelaci přezdívá «malé Châteauneuf du Pape» a říká: "Vinice Liracu jsou opravdu dosti podobné těm v Châteauneuf. mnohé je tu stejné, mnohé skoro stejné. To byl také důvod, proč jsem do nich začal investovat hned, jak jsem roku 1995 panství převzal. Jsem přesvědčen, že jednou dosáhnou stejného věhlasu, ostatně jejich reputace stoupá každým rokem."  

 

DEGUSTACE

Po přivonění následuje okamžitá exploze, v níž dominují tóny červeného bobulového ovoce. Chuť je plná, bohatá, s výraznými a elegantními taniny. Cítíme třešně, granátové jablko a jemný nádech levandule. Závěr je dlouhý a šťavnatý. Víno si zachovává přirozenou svěžest a ovocnost především díky tomu, že vinifikace i následné školení probíhají výhradně v betonových tancích.  A ještě jedna zajímavost - etiketu zdobí akvarel slavného Victora Huga, zachycující Château ještě před jeho zásadní rekonstrukcí.  

 

GASTRONOMIE

Víno nejlépe vynikne s pečenými masy (nejlépe jehněčí, ale i hovězí) a zvěřinou. Dobrou volbou budou ï grilované klobásky.  

Servírujte při teplotě 16 - 17 ° C.

Dekantujte!    

 

HODNOCENÍ:

89/100  - Wine Spectator
89/100  -  Wine Advocate - R.Parker
*   Guide Hachette

 

Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz