Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Languedoc-Rousillon
- Červená vína
- Minervois "Clots de Pals" 2018 BIO, Domaine de Homs
Minervois "Clots de Pals" 2018 BIO, Domaine de Homs

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Minervois "Clots de Pals" 2018 BIO, Domaine de HomsNení skladem295 Kč244 Kč bez DPH
Šťavnaté a ovocné víno z jihu Francie. Zdejší klima je středomořské, k velmi horkému létu patří východní větry vanoucí od moře a větry severozápadní, které jsou abnormálně suché. Jsme na úpatí pohoří Montagne Noire (Černá hora), na náhorní plošině v centru oblasti Languedoc. Tato obrovská vinařská oblast patří mezi nejprogresivněji se rozvíjející vinařské oblasti vůbec. Ještě před několika desítkami let byla zdejší vína průměrná a levná. Dnes se mnohá z nich vyšplhala mezi špičku francouzských vín.
VINAŘSTVÍ:
Malé rodinné vinařství najdeme v oblasti Minervois, asi 15km od známého středověkého města Carcassonne. Domaine des Homs se pyšní třemi hvězdičkami v Guide Hachette! Podnik vede Jean-Marc Crozal společně s manželkou Anne. Rodiny obou partnerů patří mezi prastaré vinařské rodiny oblasti Languedoc. Než Jean-Marc vinařství převzal, zabývala se rodinná firma pouze prodejem hroznů a moštu. To se ale změnilo roku 2000. Jean-Marc nyní úročí své zkušenosti, které po vystudování vinařské univerzity v Suzela-Rousse načerpal během let strávených ve slavném vinařství Mont Redon v Chateauneuf du Pape. Crozalovi hospodaří celkem na 20 hektarech vinic. Vinařství leží v nadmořské výšce 150 m a je obklopeno borovicemi, mandlovníky, olivovníky a samozřejmě i vinicemi. Ty pokrývají prakticky celé okolí usedlosti des Homs, usedlosti středověkého původu. Protože se nacházíme na jakémsi ostrohu - terase, jsou zdejší vinice často bičovány severními větry, díky čemuž nejsou zdejší vína těžká ani příliš alkoholová, ale naopak překvapivě svěží a šťavnatá.
VINICE A PROCES VÝROBY:
Clots de Pals je základní Minervois a hrozny pro jeho výrobu pocházejí z malé tříhektarové parcely, ležící na kamenitých terasách, které vznikaly během období Kvartéru (čtvrtohory). Na těchto terasách je velmi chudá jílovitá půda, pokrytá množstvím ostrých břidličných střepů. Hrozny jsou nejprve důkladně vytříděny, odtřapeny a fermentovány v inoxových tancích. Následuje šestiměsíční školení v betonových nádržích, teprve potom je stáčeno do láhví a komercializováno.
DEGUSTACE:
Clots de Pals má podle Jean-Marca tvořit protiklad ke složitým a mnohovrstevnatým Minervois Paul a Gravières de Sancastel a je vytvořeno tak, aby nebylo vínem komplikovaným, aby konzumentovi přinášelo radost z jeho popíjení. Barva je sytě tmavá, vůně evokuje zralé ovoce s jemným vanilkovým podtónem. V ústech je víno velmi šťavnaté a čerstvé, detekujeme především červené ovoce, ale také černý rybíz, vyzrálé višně a příjemnou kořenitost. Víno přináší okouzlující eleganci a svěžest. Středně dlouhý závěr je lahodný a vybízí k dalšímu napití.