Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Petit Chablis «Sur les Clos» 2020, Dominique Gruhier

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Petit Chablis «Sur les Clos» 2020, Dominique GruhierNení skladem495 Kč409 Kč bez DPH
Domaine de l'Abbaye du Petit Quincy je nádherná cisterciánská usedost ze XIII. století, nacházející se v oblasti Tonnerrois, v nejsevernější části Burgundska, poblíž slavné vinařské obce Chablis. Vinařská tradice je tu neodlučně spjata se staletou historií starobylého cisterciáckého opatství v Quincy - v pořadí šesté odnože kláštera v Pontigny, založeného v roce 1212. Až do 16. století obhospodařovali místní vinohrady sami mniši, následně na klášterním majetku hospodařili zdejší vinaři. Vše se změnilo během bouřlivých let za Velké francouzské revoluce, kdy bylo vinařiství roku 1792 prodáno coby národní majetek. Funkční zůstala Domaine až do začátku první světové války, do roku 1914. Následovalo období zmaru a chátrání. Po 76 letech nečinnosti se roku 1990 usedlosti ujímá rodina Gruhier, aby v cisterciánských sklepích obnovila zašlou slávu vinařství. V čele společnosti dnes stojí Dominique Gruhier, který postupně rozšířil výměru rodinných vinic na současných 25 heltarů, když přikoupil další vinohrady na parcelách obcí Épineuil, Tonnerre a Chablis, tedy v těch nejkrásnějších climats tohoto nejsevernějšího burgundského regionu.
Systematický Dominique neustále zvyšuje kvalitu a prestiž svého vinařství. Jeho blahodárné zásahy vidíme všude - od vinic až po sklep. Velký důraz klade na organické hospodaření, kvalitu sklízených hroznů a jejich následné třídění, na dokonalé identifikaci jednotlivých terroirů, precizním procesu vyzrávání hotových vín i na co nejmenší použití síry během vinifikačních procesů. Ve vinařství, jehož vinice jsou důsledně ekologicky obhospodařovány, aktuálně probíhá ekologocká konverze.
PETIT CHABLIS «SUR LES CLOS»
Ačkoliv jsou vína kategorie Petit Chablis obecně vnímána jako ta nejzákladnější vína tohoto slavného regionu, v tomto případě jde o výjimku potvrzující pravidlo. Vinice Sur les Clos, jak už její název napovídá, totiž těsně přiléhá k vinici Les Clos, pyšnící se klasifikací Grand Cru. Jde vlastně o její pokračování v horních partiích svahu. Podloží je stejné a výsledná vína se tak od běžné produkce Petit Chablis výrazně odlišují, především pokud jde o komplexitu a mnohovrstevnatost.
Po alkoholické fermentaci, která probíhá v nerezových tancích, je část vína školena ve starších barikových sudech a část zůstává ležet v nerezu. Asi po roce je víno sceleno a stočeno do láhví.
ROČNÍK 2020 - KLASICKÝ ROČNÍK
Vše začalo mírnou a vlhkou zimou, která vinné révě umožnila brzké a rychlé probuzení. Jaro sebou přineslo několik nočních mrazíků, ale díky nízké vlhkosti nedošlo k přílišným ztrátám. Přesto místní vinaři zažili několik bezesných nocí, když ve vinicích zapalovali ohně, aby vinnou révu ochránili. Následné léto bylo horké a suché, nedostatek vláhy mírně zpomalil vyzrávání, ale vliv měl především na objem bobulí a tedy i na objem budoucí sklizně. V srpnu se sice dostavily blahodárné deště, ale tyto srážky byly velmi nerovnoměrné - některým parcelám se vyhnuly zcela. Sklizeň začala poměrně brzy, první sběrači do vinic vstoupili 24. srpna. Zdravotní stav většiny révy byl vynikající. Obecně se jedná o ročník klasický, vína nejsou přepečená, ale uchovávají si příjemnou kyselinku a ovocnost.
DEGUSTACE
Nádherně průzračná a intenzivní barva je sytě žlutá. Explozivní aroma překypuje mineralitou, cítíme rovněž pazourek a jemný kouřový podtón - stejný projev mívají též Chablis Grand Cru Les Clos. Kromě toho jsou tu tóny čerstvého ovoce, jablek i diskrétní květinové aroma, připomínající lilie a zimolez. Chuť je rovněž na hony vzdálená charakteristice klasického Petitu, nabízí pozoruhodnou rovnováhu a jemnost. Živá a energická chuť nabízí pestrou paletu letního ovoce, především hrušek, jablek a citrusových plodů, ale zřejmý je také lehký medový podtón obalený jemným dotykem dřeva. Dlouhý, skoro nekonečný závěr pak překypuje jak minerální tak ovocnou linií, které se v ústech nádherně spojí a zanechávají příjemný dozvuk.
GASTRONOMIE
mořské plody, grilované ryby, bílé maso, chřestové specialiy
Servírujte při teplotě 12 °C.